Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola ”återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som ”den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

160 kommentarer

Svenne

”rejäl colasmak”, vad innebär det? Finns det något att jämföra med? Rätt konstigt att säga att något har ”colasmak” då det inte finns någon definition på vad cola egentligen är och skall smaka.

Jag har alltid trott att CocaCola var den ursprungliga colan och torde därför ha den ultimata colasmaken – hur äcklig den än är.

mama

Absolut bäst är kall svensk burkcola. Rysningar längs ryggraden när det var länge sedan man drack den.. :)

Anonym

Tycker att Coca-cola borde användas som måttstock mot övriga varianter.

Olly-boy

Då jag bor i Skåne har jag tillgång till ett rikt utbud med tysk cola (och andra konstiga importer med för den delen) och som ni vet smakar den ganska annorlunda. För att få en så komplett bild som möjligt så tycker jag defintivt att bryggeri och ursprungsland borde anges.

Martin Gunnarsson

Problemet är att det sällan anges. ”Tillverkad inom EU för…” är en ganska vanlig fras.

Henry S

Den absolut bästa colan i Sverige serveras på glasflaska och gärna iskall sådan direkt från något bryggeri.
Burk cola och petcola kan variera i smak men aldrig cola serverad på glasflaska :P

Olly-boy

Ajdå Martin, hade jag ingen aning om. Tack för upplysningen.

simon

Men..de finns visste en ursprunglig cola smak, cola-nöten..en apotekare gjorde cola av den o så vart den mer o mer poppis. föresten så hade dom kokain i colan först, skönt om de var kvar.

lillekarl

Asså jag blir fruktansvärt sur när jag ser att Pepsi kommer före cola! Hur fan ere möjligt menar Pepsi smakar ju socker rakt igenom och avföring jag blir skit lack!! Klart att jolt dominerar en sån här sida e ju inte vanligt folk tittar in här… COCA COLA FTW!

doob

Vad är det för fel på er som inte vet vad kola smakar?

M.Spite

Vafan var det för snack om tillverkad i EU! Sist jag colla på cola burken/flaskan stod det på svenska att den var bryggd i svergie!(pun intended). Dessutom smakar cola bäst i glasflaska med röd etikett med de magiska orden Coca Cola!
Som studerande vid lth:s datatekniks sektion kan jag stolt säga att Coca Cola äger jolt!! Ps. Om ni uppfattar sura eftersmaker och flagor i munnen bör ni uppsöka vård då ni säkert missat hållbarhetsdatumet med ett decenium!

oi

Detta är inte original colan, finns Original Coca-cola i USA som är efter original receptet om jag inte missminner mig

Martin Gunnarsson

Jag menade inte på Coca-cola, utan på t.ex. Premier och Freeway. Ingen av dessa anger ursprungsland. Inte Jolt heller för den delen.

Frida

Det ska ju lätt va ur glasflaska, finns inget bättre än varm sommar dag som en iskall coca cola ur glasflaska…

Jimmy James

Minns en klassisk fulcola från Forsbryggerier som heter (hette?) Fors-cola samt en gammal klassiker vid namn rallycola som bryggdes av rally-cross föraren Åke ”bryggarn” Andersson:-)

Bennie

slovakisk cola är väl den i särklass mest importeade coca colan i sverige, 15 spänn för två luter på närmaste turklivs, inte direkt värt det

glasflaska smakar peck
2 liter blir avslagen efter halva flaskan
1½ liter klart det bästa smak/krona
33cl burk is the shit. iskall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *