Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola ”återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som ”den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

160 kommentarer

naDah

cola smakar bäst på glasflaska IMHO.. jag tycker att det smakar lite burk om burkcolan och plast om de större varianterna. importerad cola brukar vara lite mindre kolsyrad och aningens sötare. jag förstår inte riktigt det varför eftersom alla colabryggerier ska vad jag har förstått använda samma blandning av essenser osv. fast det kanske är råvarorna som spelar in.

ingen som vet hur amerikansk cola smakar?

Hellmag

Nog är det skillnad på CC & CC. Vet dock inte om det är vattnet eller om det är ngnting annat som påverkar. Klar bäst av CC är (enligt mitt tycke) den svenska. Den som är klart närmast ful-cola stämpel är den Ukrianska (har jag för mig att det var, liter (l) stod med ett pi-tecken) CC:n.

chiken

Coca-cola är så klart orginalet eftersom det var den första colan som uppfannns. Coca-cola är bäst i test och det är världsbefolkningens favorit läsk!!
har gjort lite research…

Martin Gunnarsson

Enligt Coca-cola tillverkas allt ”koncentrat” till Coca-cola i samma fabrik, bryggerierna i de olika länderna tillsätter bara vatten och förpackar härligheten. Någon i branschen som kan verifiera detta?

HEMI-MANNE

Coca Cola är klart godast! vill man ha kofein kan man dricka red bull! coca cola är det amerikanska originalet och smakar därefter!!och den är godast på glasflaska!

PUNKT SLUT!

Anonym

Off topic:
För er som undrar om det där med kokain i Coca-cola, läs ”the eary years”: http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-cola

Jag vet att man inte ska ang en Wiki som en definitiv källa av sanning, men jag vet att det som står där stämmer i detta fall. Och nej, det var inte kokain i Coca-colan, men dom blandade cocablad i smaksättningssirapen. Tydligen fick man rätt svårt att sova om man druckit 2-3 Cola innan man gick och la sig.

Anonym

HEMI-MANNE sa:

Coca Cola är klart godast! vill man ha kofein kan man dricka red bull! coca cola är det amerikanska originalet och smakar därefter!!och den är godast på glasflaska!

Jag säger: Håller helt med!

Quentin

Måste rätta recesenten.
Coca Cola görs av coca ”cola company” inte ”coca cola”

Martin Gunnarsson

Det står å andra sidan märke, och det är svårt att förneka att det skulle vara Coca-cola. Å andra sidan blir det lite knepigt när märket på Cuba-cola är Krönelins bryggeri. Jag har funderat mycket på det där utan att komma fram till något bra.

Zeb

Den Svenska Coca-Colan är i absolut särklass den godaste ( och nu är jag inte patriotisk). Den Amerikanska som är orginalet är mycket sötsliskigare då tjockisarna föredrar socker framför blod i sina ådror.

Sen har man varit utomlands en del, och som inbiten Coca-cola drickare så är man ju nyfiken på dom internationella smakerna samt slänga ett getöga på burken.

Men nåt som aldrig kommer hällas nerför min strupe är Pepsi, denna kväljmande dryck får mig att rysa med enbart tankens kraft.

Mormor

Självklart är Coca Cola colornas stamfader… och bara så ni vet så smakar egyptisk cola bränt socker ^_^

Johan

Coca-cola byte recept runt slutet av 70 talet eller ibörjan av 80 talet, kommer inte ihåg vilket.. iaf så är det den colan vi dricker i Sverige. I USA finns det fortfarande att köpa deras ’orginal’ cola och den nya i affärerna. Det ända som gör att smaken skiljer sig från andra länder i Europa är vilket vatten som används vid blanding.. (om ni inte listat ut det ännu :P)

Badboll

nej, det där med kokain är ingen myt. Coca-cola innehöll dom första åren kokain men det vart förbjudet och dom blandade i kokain istället

Badboll

Rättelse från min förra kommentar.
Dom blandade i koffein ska det vara :P

mackisen

Det stämmer att koncentratet eller kola-pulvret tillverkas på fabrik och körs ut till bryggeriet som sedan blandar med vatten och kolsyra. Anledningen till att kola, tillverkad i Polen, Tysklan eller var som smakar annorlunda är för att vattnet smakar annorlunda.

Olly-boy

Badboll skriver:
”nej, det där med kokain är ingen myt. Coca-cola innehöll dom första åren kokain men det vart förbjudet och dom blandade i kokain istället”
Fast koffein så som Badboll rättar sig…

Skandalen var, om jag minns rätt, att de hade koffein i utan att det stod med i innehållsdeklarationen.

Sen kan jag bara hålla med Zeb om att Svensk cola smakar bäst, men förmodligen är det som man vant sig vid det. Eftersom jag föredrar att dricka ur burk så tycker jag även att skillnaden på dessa dryckeskontainrar spelar in när man väljer importerat.

Marcus

Helmag har rätt ukrainsk och grekisk cola smakar apsvett jämfört med den svenska colan. Den tyska är inte heller någon höjdare och jag tror det beror på vattnet, något som är mycket bra i sverige!

marcus

ett tillägg… Bara importerad apsvettscola har den trista och något sura eftersmaken, min svenska jag har i handen nu smakar inte surt utan ljuvligt…. Mmmmmmmmm….

Ola

Mc Donalds blandar till sin cola själv (eller?). Därför kan vara svag eller starkare än vanlig cola?…

fuskis

det går att kringgå detta röstningssystem och jag vet hur…
lätt var det inte

Martin Gunnarsson

Naturligtvis går det, men förhoppningsvis är det ingen som lägger ner så mycket energi på att bara förstöra en massa. Att hacka saker utan att förstöra något ska väl däremot bara uppmuntras.

Martin Gunnarsson

Och ja, många restauranger blandar sin cola själv, och förhållandena mellan vatten och smak kan variera. Speciellt när ”koncentratet” börjar ta slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *