Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola ”återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som ”den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

160 kommentarer

david

vadå flagor? det är väl beläggningen på tänderna som trillar av och hamnar på din tunga….

ChikOsaurus

alla color ska jämnföras med Coca-cola för att det är orginalet.det där med kokain är bara en myt.och ni som undrar varför det heter Coca-cola orginal i usa är det för att Coca-cola en gång bytte namn till coa-cola 2 med nya ingredienser men folket gilla den gamla coca-colan bättre så de bytte till baka och därför heter det Coca-cola orginal.

naDah

alla color ska jämnföras med Coca-cola för att det är orginalet.det där med kokain är bara en myt.och ni som undrar varför det heter Coca-cola orginal i usa är det för att Coca-cola en gång bytte namn till coa-cola 2 med nya ingredienser men folket gilla den gamla coca-colan bättre så de bytte till baka och därför heter det Coca-cola orginal.

minns jag inte helt fel så innehöll den ursprungliga colan extrakt av blad från kokabusken.. det är inte riktigt kokain men det är från den busken som man gör det..

http://www.snopes.com/cokelore/cocaine.asp
http://www.snopes.com/cokelore.asp

ag_the_king

Cola ska vara i glasflaska. I andra förpackningar smakar det inte så bra fast i glasflaska. Wow. Där har vi bra dricka.

Anonym

//ChikOsaurus och alla andra

Coca-cola eller Pemberton’s French Wine Coca som det hette från första början var inte först, det var ett coca-wine som hette Vin Mariani som Ni kan läsa nedan. (Texten nedan är saxad från Wikipedia.)

Coca-cola was invented in Columbus, Georgia, by John S. Pemberton in 1884, originally as a cocawine called Pemberton’s French Wine Coca. He was inspired by the formidable success of European Angelo Mariani’s cocawine, Vin Mariani. Invented in 1863 asone of the first (if not the first) cocawines: the famous Vin Mariani, a Bordeaux red wine mixed with extract of coca leaves.

http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-cola

Coca-cola smakar inte så gott längre

Om du köper någon av Coca-colas produkter sänder du en tydlig signal till
huvudkontoret i Atlanta:
Ni får gärna använda barn som arbetskraft.
Ni har all rätt att stjäla fattiga bönders vatten.
Ni ska självklart motarbeta fackförbund.
Ni behöver inte ta ansvar för vår hälsa.
Ni kan dränka barn i reklam bäst ni vill.
Ni har lyckats isolera mig.
Räcker det så?
ETC lär dig både hur du själv ska sluta dricka Coca-cola och inspirera andra att göra detsamma.
En enkel sexstegsmetod.

http://www.etc.se/radikala/templates/template_89.asp?number=47801

CokeHunter

Så var hittar man den billigaste svenska coca colan i stockholm? Främst burkpris är intressant

Christoffer

Hejsan, jag råkar vara Coca-cola entusiast, till den ”riktiga” colan alltså, och måste bara påpeka en sak som jag ej är säker på att ni vet. Det är nämligen så att finsk Coca-cola och svensk skiljer sig STORT, nog för att alla länder har olika, men ändå. Jag dricker finsk, och anser det vara det godaste man kan dricka, sedan när jag far till Sverige så dricker jag hellre något annat, Festis eller någor från Boylan.. Bara en notis om att ni, om ni inte redan gjort det, borde fara över hit (Åland) och köpa lite riktig Coca-cola. Eller, om ni vill ha bästa möjliga, far till Mexico, de har den godaste Coca-Colan jag har smakat.

Martin Gunnarsson

Det där låter ju väldigt intressant, framför allt eftersom du verkar ha väldigt bra koll på ämnet. I vår värld är det bara vattnet som skiljer olika bryggeriers Coca-cola från varandra, men vi har inget emot att ha fel i det här fallet. Har du något mer trevligt colarelaterat att dela med dig av?

Oskar

Låt mig göra en summering av allas åsikter; Coca-cola är godast, är orginalet (går att diskutera var insirationen kom ifrån), smakens variation beror på vattnet man använder sig av i fabriken (var på fabriken i jordbro [som ligger i våran vackra huvudstad Stockholm]och där sa de att man renade allt vatten på alla fabriker 5 gånger för att få så lika smak som möjligt, men att den varierar är ett faktum). Sen smakar Coca-cola i glasflaska bäst, för att man bibehåller smaken bäst med glasflaska, för i plastflaska/aluminiumburk (i vissa länder har man andra material i burkarna, det förändrar också smaken) så få colan lite förvrängd smak efter ett tag, får då smak av plasten eller metallen) då kan man tillägga att Coca-cola i glasflaska håller hur länge som hellst (i oöppnad förpackning). Pepsi går att dricka (absolut inte lika god), man blir så illa tvungen när man blir serverad det på resauranterna, men det är ej att föredra framför våran klassiskt goda Coca-cola.

Förresten så saknar jag Vanilla coke, fattar inte varför de tog bort den :'(…

Finns inte mycket här i världen som smakar bättre en varm sommardag/en kall vinternatt/en trist höstdag/en regnig vår än En ISKALL Coca-cola i glasflaska.

Ps: synpunkter av negativ karaktär vill vi inte ha Ds.

Martin Gunnarsson

Jag håller verkligen med dig, ett glas iskall Coca-cola är riktigt jäkla gott, men det är inte den godaste colan jag har druckit.

SIMON

nånsin läst tidningar såsom national geographic eller liknande?
en av dessa tidningar nämnde det med cokain, det är ingen myt.
det blandades i cokain, och coca cola blev känt genom att man gav det till soldaterna i amerikanska armen för att hålla dom up n go.
sedan såldes det i affärer osv osv osv. när dom hittade rester efter narkotika så förböjds ingridiensen, efter kokain själv hade blivit kriminaliserat (som alla vet var det inte olagligt med kokain när det blev inblandat)
peace!

C N

Hej alla glada cola fans!
Det är faktiskt en sak svenskarna BORDE veta!!!
När jag kom från U.S.A. Coca-cola hemlandet, så upptäckte jag en sak… Orginalet är inte den Samma!!!
Den svenska cola som tar sån makt av alla cola är inte så powerfull LÄNGRE den smakar helt enkelt inte Coca-cola.USA
Amerikanen är en perfekt cola som tillverkas i Alabama
och svensken en boom som inte ens klassas cola!
Jag började jämföra svensken med Premier cola, så den närmaste amerikanen man kan hitta är i NETTO.

Martin Gunnarsson

För ungefär en vecka sen satt jag med en flaska äkta amerikansk Coca-cola classic (inköpt i USA) och en flaska svensk Coca-cola framför mig. Samma förpackningstyp naturligtvis. Jag var tvungen att ta reda på om det fanns någon skillnad eller inte. Innehållsförteckningarna skiljer sig på en punkt, den amerikanska är sötad med ”high fructose corn syrup”, den svenska med socker.

Det finns en liiiiiiten smakskillnad, men den är nästan omöjlig att känna. Dricker man en klunk av den ena och sen en av den andra känner man ingen skillnad. Skillnaden märks bara om man dricker den ena en stund och sen tar en klunk av de andra, och inte heller då är den speciellt lätt att känna. Skillnaden är så liten att vi bestämde oss för att inte recensera Coca-cola classic som en egen colasort. Vi har en till i kylen om vi skulle ångra oss, men det är inte troligt.

Jojje

Som bryggeriarbetare skulle jag tro att en så kallad Syrup kommer till bryggerierna från ett och samma företag. Syupen/basen innehåller allt cola-extrakt som gör just Coca-Colan uniken. Bryggerierna tillsätter förmodligen sockerlag och vatten+kolsyra. För er som inte vet är det sjuka mängder socker i dessa produkter.

Kanel

I det forna DDR fanns en underbar cola som hette (och fortfarande heter) Vita Cola!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *