Freeway cola

Tiderna förändras. Till vår egen stora förvåning är det snart fyra år sedan vi testade Freeway cola första gången. Freeway cola tycks vara en favorit hos många prismedvetna coladrickare, och många har med rätta hävdat att colan förtjänar en ny chans och en mer utförlig recension. Sagt och gjort, efter ett något oväntat Lidl-besök kan vi äntligen slå oss ner med nyfikna smaklökar och solsken i blick.

Till att börja med har inte mycket hänt på förpackningsfronten. Ett närmast uppgivet ”jaha” är det enda vi får fram och för att inte dras ner i misströstan går vi raskt vidare, öppnar flaskan och häller upp ett glas.

Skummet som uppstår är trevligt men snabbt försvinnande. När glaset är färdigupphällt finns bara ett glatt bubblande kvar. Vår första nyfikna sniffning på drycken ger … väldigt lite. Möjligtvis en mild aning av ingefära, men mer än något annat börjar vi undra om det är något fel på våra näsor. Har man mat eller något annat doftproducerande i närheten kunde Freeway cola lika gärna vara helt doftlös.

Den första klunken går lite i samma stil. Det smakar cola, och det finns toner av citron, men det känns lite … tomt och platt på något sätt. Man börjar undra om det inte skulle vara mer.

Att Freeway cola är lättdrucken är det i alla fall inget snack om, man kommer lätt in på andra glaset bara av att fundera på hur colan egentligen smakar. Här märks dock ett tydligt minus, redan vid första smutten på andra glaset har en klar känsla av avslagenhet infunnit sig trots att flaskan har stått väl igenskruvad under tiden. En småkonstig sträv nyans vi inte riktigt kan sätta fingret på dyker upp i eftersmaken. Temperaturen spelar en stor roll här, efter en ordentlig nedkylning av flaskan är colan på bättre humör igen. Freeway cola ska serveras och hållas väl kyld, helt enkelt.

Ett försök att summera våra känslor då: Freeway cola känns som ett ganska framgångsrikt försök att ta fram en billig cola som kan säljas och drickas i stora volymer. (En riktig fulcola, kanske man skulle kunna säga?) Den smakar absolut inte illa, speciellt inte om man ser till att hålla nere temperaturen på den, och det är inga problem att hälla i sig stora mängder. Men smaken är ändå lite tunn, och i slutändan lämnas man märkligt oberörd, famlande efter tydligare intryck som helt enkelt inte verkar finnas där.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 2l
Inköpsställe:
Lidl
Pris:
8,99 kr
Pris/liter:
4,50 kr

110 kommentarer

elos

Skulle nog säga att kvaliten på Freeway colan är lite sämre än Coca-cola, när det gäller fyllighet i smak och kolsyra.

Dock så är det fortfarande en ganska god cola och den har bland det lägsta liter priset i sverige, tar alltid den här över andra märken på lan när det handlar om större konsumtion av dricka.

Sivan

Helt ok cola. Lite mer kolsyra så hade det vart toppen!

Joe

Utan att bry sig ett skvatt om märke eller pris. Så skulle jag säga att Freeway är nästintill identisk i smak med vanlig ”Coca Cola”.

Men det man får när man köper en ”Coca Cola” är just ett märke och deras känsla av succe, som de via deras otroliga marknadsföring jobbat in i den västerländska kulturen under en mycket lång tid.

Andreas W

Provade ”Zero”-varianten och jag har full förståelse att den kan skilja sig från sockervarianten, men den var hur som helst långt ifrån god och påminde inte det minsta om betydligt bättre varianter som Coke Zero och Pepsi max.

William

Gör ett blindtest istället för att gå in med förutspådda tankar. Kaffe, apelsinjuice och t.om OXFILÉ från Lidl har fått maxbetyg/nummer 1 i listan på flera stora kända tester. Bara googla om ni är tveksamma.

Jambalaya

Freeway colan är utan tvekan favoritdrycken hos mig. Precis samma som vanlig coca cola bara ett annat pris. Jag ger den 5/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *