Sinalco cola

“Med naturligt mineralvatten”, säger flaskan. “Sinalco cola smakar så uppfriskande annorlunda”, säger hemsidan (fritt översatt från tyskan). Innehållsförteckningen är också kort och fri från E-nummer sånär som på färgämne E150d – karamellfärg (“för syrliga omgivningar såsom läskedrycker” som engelska Wikipedia så fint uttrycker det.)

Flaskan – i vårt fall en behändig enlitersversion – är neutral men behaglig. Inga stora åthävor, men heller inga märkliga experiment med färg och form.

Det bubblar mycket snyggt men ganska kontrollerat när vi häller upp, skummet lägger sig snabbt men glaset fortsätter bubbla på ett snyggt sätt som känns lugnt och nästan värdigt. Doften är det dock inte mycket med – mycket lätta colatoner och någon sorts frisk fruktighet – så vi går direkt på smaken.

Vi låter en stor klunk fylla munnen och … ja. En skön balans av sötma och kolsyra, och en colasmak som får oss att tänka på knäck. Det här var inte alls dumt! Tyvärr var det kanske lite väl snålt med kolsyran, det är inte utan att Sinalco cola börjar kännas lite milt avslagen redan innan vårt första glas är tömt. Men sedan håller den faktiskt stilen, vi vet inte riktigt hur det går till men det andra glaset går ner minst lika lätt som det första och utan att kännas som att det tappat någon ytterligare stuns.

Sinalco är tyskt och verkligen inga duvungar i läskbranschen. Istället är man med sin start 1902 Europas äldsta läskedrycksmärke. Exakt när man lanserade Sinalco cola förtäljer inte historien, men att man kan sin cola tycker vi på Fulcola inte att det är någon tvekan om, och vi uppskattar att man gått in för att skapa sin egen colasmak. På god väg genom våra tredje glas kan vi även konstatera att man lyckats utmärkt med söthetsbalansen, vi kan dricka så mycket vi vill utan att det blir för sliskigt och utan att smaken för den sakens skull känns vattnig eller blaskig i mindre mängder. Doften får vi däremot inte ut mycket av oavsett hur vi sniffar. Våra näsor kanske har tagit jullov, vem vet? I vilket fall som helst gör Sinalco cola ett tyskt gediget och solitt intryck på oss.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1l
Inköpsställe:
Husum, Tyskland
Pris:
-
Pris/liter:
-

1 kommentar

Hans Åkesson

Fyller alltid bilen med Sinalco
cola i Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *