Fever-tree Madagascan cola

A rich blend of citrus & spice

Företagsnamnet fever-tree kommer från dess första och största produkt, tonic – som i gin och tonic. Tonic dracks ursprungligen som medicin mot malaria, då den innehåller substansen kinin som har viss effekt mot sjukdomen. Kinin hämtas ofta från cinchona-trädets bark, vilket har gett det smeknamnet fever tree, och det tyckte man antagligen lät som ett rätt fräckt namn. Deras tonic innehåller enbart naturliga ingredienser, och är enligt vår åsikt en av de bättre på marknaden. När vi fick se att de även har börjat tillverka cola fanns det alltså inget att tveka på.

Madagascan cola är ljusbrun till färgen, och känns mer genomskinlig än många andra colasorter. Under upphällningen bildas ett halvcentimetertjockt nästan vitt skum i glaset, men det försvinner som brukligt ganska fort. Av utseendet att döma är Madagascan cola ganska kraftigt kolsyrad, och bubblorna som stiger upp till ytan får det att ringa lite i glaset. Hemtrevligt.

Smaken är djup och ganska mörk, utan att för den sakens skull vara särskilt söt. Den är som väntat lite kryddig, på det där sättet som naturligt smaksatta colasorter brukar vara. I eftersmaken finns en härlig strävhet som vi brukar associera med koffein, och vi gissar att den har en ganska hög koffeinhalt. Den lite kraftigare kolsyran var inte bara en synvilla, utan känns även i munnen. Colan må vara lite mindre söt i sig, men kolsyran är säkert en bidragande orsak till att den ganska tunga smaken varken känns sliskig eller jobbig. En riktigt välbalanserad cola helt enkelt.

Etiketten går i samma stil som företagets övriga drinkmixers. Rätt OK, men inget att direkt höja på ögonbrynen över. Vi beställde Madagascan cola på nätet, och då fanns endast den lilla glasflaskan på 2 dl att välja på. Den finns annars även i en halvlitersflaska, även den i glas. Det är en snygg touch att flaskorna har företagets logga ingjuten i glaset, men etiketten i sig kunde som sagt vara roligare.

Fever-tree sticker inte under stolen med att Madagascan cola är tänkt som drinkmixer, på flaskans krage framhäver man att den passar särskilt bra tillsammans med mörka spritsorter. Vi tackar sällan nej till en välgjord cuba libre, men i det här fallet känns det som vår plikt och skyldighet att testa varesig vi vill eller inte. Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det.

Vi väljer att använda Havana club añejo 7 años, som även den är ganska mörk i smaken. Den sjuåriga varianten är rundare och trevligare i smaken än den vanliga Havana club, och brukar passa utmärkt till just Cuba libre. Efter att ha provat oss fram lite verkar vår lilla glasflaska på 2 dl passa utmärkt till 4 cl rom, och de två dryckerna gifter sig på ett alldeles utmärkt sätt. Man känner definitivt smaken av både rommen och colan, men det är nästan omöjligt att avgöra var den ena slutar och den andra börjar. Det kanske inte är någon överraskning att en cola som är särskilt framtagen till att blanda drinkar med funkar bra i den vanligaste coladrinken, men det är kul att Madagascan cola är så förträffligt trevlig även på egen hand.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 20cl
Inköpsställe:
VildMedVin.se
Pris:
24,00 kr
Pris/liter:
120,00 kr

2 kommentarer

Göran Olsson

Köpte en på Citimarkt i Kiel förra vecka. Riktigt god tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *