Alter cola

Cola lliure!

Alter cola är en lokal katalansk colasort, och det är den mycket stolt över. Etiketten går i regionens färger, och det känns som dess slogan Cola lliure (“fri cola”) passar ganska bra in i det katalanska tankesättet. Den är gjord på förhållandevis få ingredienser och innehåller naturligt colaextrakt.

Vissa colasorter blir man lite extra nyfiken på att testa när man ser förpackningen. Alter cola är definitivt en av dessa. Vårt exemplar är en mycket fin glasflaska på 75 cl med en återförslutningsbar kork i gammaldags porslinsstil. Alter cola finns äve i glasflaskor på 33 cl med vanlig kapsyl, men inte heller dessa går av för hackor.

Alter cola ger ett trevligt men snabbt försvinnande skum när man häller upp den. Tyvärr är colan ganska stilla när skummet har försvunnit. I övrigt ser Alter cola ganska trevlig ut, mörk och fin.

När man först smakar colan blir man lätt besviken, den smakar inte alls lika rejält som man väntar sig. Den är lite sur och coladelen av smaken hamnar lite i skymundan. Efter ett tag vänjer man sig lite, och då smakar den bättre. Avsaknaden av den klassiska cola-sötman är inte bara negativ, Alter cola är en utmärkt törstsläckare. Den känns mycket uppfriskande och passar på det sättet medelhavsklimatet mycket bra. Eftersmaken är trevlig och sitter kvar ganska länge.
Alter cola är inte vad man väntar sig när man ser förpackningen, men den har helt klart en egen smak och försöker inte på något sätt efterapa de stora, mer kommersiella colamärkena. Det gillar vi skarpt. Visserligen hade en mer traditionell colasmak varit trevligt, men Alter cola är som sagt en utmärkt törstsläckare, och vad passar bättre en stekande varm dag i Barcelona?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 75cl
Inköpsställe:
Barcelona, Spanien
Pris:
11,00 kr
Pris/liter:
14,67 kr
Donerad av:
Tomasz Wysocki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *