Barr cola

Vi kom först i kontakt med Barr när deras mest kända dryck Irn-bru började säljas på Lunds första 7-eleven för säkert femton år sedan. Barr är ett skottskt företag och Irn-bru har funnits på marknaden sedan 1901. Nu för tiden säljer de även många andra drycker, bland annat hela fyra olika colasorter; Barr cola, Barr diet cola, Barr red kola och Barr xtra cola. Idag har vi den vanliga Barr cola framför oss.

Barr cola levereras just i vårt fall i en 33 cl stor aluminiumburk med en ganska snygg design som ändå inte ger något större intryck. Det skulle lika gärna ha kunnat vara en butikscola från Coop eller Ica. Detaljen vi gillar mest är nog den skottska flaggan som kikar fram under företagets logga på framsidan.

När vi häller upp vårt fösta glas skummar colan jättemycket, hela glaset fylls med skum som tar en stund på sig att sjunka undan. Därefter går det bättre och vi kan hälla upp i normal takt. Colan är tjusigt mörkbrun och bubblar trevligt i glaset.

Smaken börjar som en djup men inte särskilt söt colasmak som matchar colans mörkbruna färg perfekt. Det höjer våra förväntningar massivt eftersom vi älskar cola men ofta tycker att de är lite för söta. Ungefär halvvägs in i klunken grusas förhoppningarna av ett plötsligt örtigt inslag som inte känns särskilt trevligt, framför allt inte i den första klunken när man är helt oförberedd. I slutet av smakvågen landar man mjukt i en välkommen len sötma. Kolsyran är frisk och balanserar upp sötman på ett bra sätt. I takt med att vi smakar oss igenom burken vänjer vi oss lite vid det örtiga inslaget, men det finns hela tiden där. Till råga på allt byggs en svag men tydlig eftersmak som nästan påminner om sötningsmedel upp. Även det ivriga skummandet fick oss att tänka på sötningsmedel, men enligt den påklistrade svenska etiketten är colan bara sötad med socker. Här verkar en hund ligga begraven.

Vi pillar bort etiketten och konstaterar att den svenska innehållsförteckningen skiljer sig från den på burken. Den ena innehåller sötningsmedel men det gör inte den andra.. På nätet finns gott om artiklar om att företaget har halverat sockerinnehållet i sina drycker för att ducka en kommande skatt på socker i läskedrycker, men det verkar inte vår leverantör Coopers candy tagit notis om. Naturligtvis mailade vi dem och påpekade detta, och inom någon minut kom svaret att webbsidan ska uppdateras och nya etiketter beställas. Klantigt att missa en sån sak, men om det hanteras lika kvickt som de svarade är det ändå bra skött.

Eftersom det är första gången vi dricker Barr cola vet vi inte om den här örtiga bismaken är en effekt av sötningsmedlet eller om det är såhär tillverkaren vill att colan ska smaka. Det sistnämnda är inte helt otänkbart eftersom Barr nog vill vara ett företag som går sin egen väg istället för att bara lansera generiska smaker som alla andra. Kanske är det en smak man börjar uppskatta mer efter att ha druckit några burkar, men det första intrycket är ändå inte helt hundra.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
18,00 kr
Pris/liter:
54,55 kr

1 kommentar

Alexander

Den där sockerskatten har förstört hela Barrs utbud anser jag. Irn-Bru är inte lika bra längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *