Celsius cola

Det enkla sättet att förbränna kalorier

Det finns många här i världen som vill hålla sin vikt under kontroll. Ibland får man känslan av det det är nästan lika många som vill hjälpa till med saken. Ibland är det både si och så med vetenskapligheten bakom lösningarna. Därför var det med en sund skepsis vi läste Celsius colas påståenden om ökad kaloriförbränning och förbättrad prestationsförmåga. Eftersom detta är något av ett kapitel för sig har vi valt att dela upp denna text i två delar: först kommer själva recensionen, sedan våra funderingar kring Celsius colas eventuella hälsoeffekter.

Burkens klassiska energidrycksform kombinerad med ganska tråkiga färger höjer inte våra förväntningar. Snarare börjar vi undra (frukta är kanske rätt ord) att Celsius cola ska smaka energidryck. Bestämt skjuter vi undan sådana bekymmer och öppnar burken istället.

Genast blir intrycket mycket bättre, Celsius cola visar sig vara mörk och fin och skummar lite men tätt när vi häller upp. Skummet försvinner relativt långsamt och det är gott om stora bubblor i glaset. Ett solitt och inbjudande utseende som – i skön kontrast mot vårt intryck av burken – ger oss förväntningar om en stadig colasmak. Doften är också djup och fin, med en viss kryddighet. Vi hade inte gissat att detta var en cola sötad med sötningsmedel varken på utseendet eller doften.

När vi så smakar känns Celsius cola oväntat stilla och lite vattnig i munnen. Men samtidigt finns det en trevlig colasmak där. Lite väl avslappnat och vattnigt blir det dock, vi får en viss känsla av saft. Efter att ha svalt några klunkar upptäcker vi också en lite brännande känsla långt bak i munnen. Det känns som om vi ätit någon sorts stark krydda, fast känslan är placerad på en punkt istället för att fylla hela munnen. Intressant och oväntat, kan det vara ingefäran som har ett finger med i spelet? Eftersmaken av sötningsmedel finns också där, men man får vara en väldigt stor ogillare av sötningsmdel för att störa sig på den. Det slår oss att det finns en viss känsla av morot i smaken också.

Celsius cola blir kanske inte någon ny favoritcola för oss. Om man däremot tänker på den som en energidryck – som dessutom inte innehåller socker – framstår den plötsligt som en av de trevligaste vi smakat. Den går alldeles utmärkt att dricka för att den är en trevlig cola i sig.

Så över till Celsius colas eventuella hälsoeffekter. Celsius påstår sig ha hittat en blandning av ingredienser som inte bara höjer ens prestationsförmåga utan också höjer ens kaloriförbränning. Till vår glada överraskning visar det sig efter ett besök på Celsius webbplats att det faktiskt finns flera studier gjorda på deras dryckers effekter. Inte nog med det, studierna går att ladda ner och läsa i sin helhet. Så långt tummen upp och hatten av för Celsius, men vad kan man då egentligen läsa sig till av rapporterna?

I en första studie har man jämfört Celsius ämningsomsättningshöjande effekt med Diet coke. Där såg man att Celsius ökade ämnesomsättningen med som mest dryga 14% medan lightcola inte gav någon ökning.

Den andra studien är den där man fått fram siffran 100 kalorier. Där gav man antingen Celsius eller placebo till försökspersoner efter tolv timmars fasta. På de tre timmar under vilka man mätte förbrände de som druckit Celsius 106 kalorier mer än placebogruppen. Värt att notera här är att placebon inte var Diet coke utan en både socker- och koffeinfri läsk som man inte ger namnet på.

Sedan har man gjort en långtidsstudie (28 dygn) som visar att Celsius inte har några negativa effekter på bland annat kolesterol, blodsocker och blodtryck, samt bekräftar att man bränner några extra kalorier. Även här var placebon både kalori- och koffeinfri.

Avslutningsvis har man gjort studier där försökspersoner över tiden druckit Celsius omedelbart före träning och även där sett flera positiva effekter. För att inte denna recension ska bli oändlig tar vi inte upp den aspekten så mycket här utan fokuserar på Celsius effekter som inte är knutna till regelbunden träning.

Sammantaget känns studierna seriösa och väl underbyggda. Det man påstår har man grunder för. Men, egentligen påstår man inte särskilt mycket. Framför allt har man inte gjort några jämförelser mellan Celsius och andra energidrycker, eller med kaffe för den delen. Koffein i sig stimulerar nämligen ämnesomsättningen. Det finns studier som visar att en koffeindos motsvarande ett par koppar starkt kaffe förbättrar löpares prestation och uthållighet ganska märkbart. Frågan är om inte vilken dryck som helst med tillräckligt mycket koffein eller liknande skulle ge exakt samma effekter som Celsius.

Sedan är det ju också värt att notera att 100 kilokalorier extra i förbränning fördelat över tre timmar inte är så våldsamt mycket. Vi talar knappa två sockerbitar i timmen. Tjugo minuters promenad i lugnt tempo gör av med samma energi, och då har man dessutom kommit en bit på vägen mot förbättrad kondition och ökad muskelmassa på kuppen. (Ska man vara riktigt petig får man faktiskt i sig tio kilokalorier på en burk Celsius cola också, så det är nittio ”övriga” kilokalorier vi talar om.)

Problemet med Celsius cola är egentligen inte effekten. Den gör vad den påstår, problemet är att man får effekten att låta mycket viktigare än den är. Om man vill gå ner i vikt eller komma i form och det enda man gör är att börja dricka Celsius cola vågar vi lova att man inte kommer att märka några effekter. Och om man börjar dricka Celsius cola samtidigt som man gör något annat – exempelvis promenera till jobbet varje dag – vågar vi lova att promenaden kommer att överskugga Celsius colas effekt på alla sätt.

Drick Celsius cola om du tycker att den är god, men hoppas inte på några magiska positiva effekter på din hälsa.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
ICA Maxi, Eskilstuna
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Mattias Eriksson

7 kommentarer

Micke

Det här ska bli intressant! Har 17 kilo att bli av med och frugan är colaholist.

Anonym

Tog en idag innan gymmet..
Har aldrig haft så mycket energi.. Körde på Riktigt hårt men gick energiskt från gymmet efteråt. och är nu 12h senare fortfarnade sjuukt pigg och kan knappt sitta still.

Om du ej dricker kaffe som mig så bör man ta en burk i veckan kanske.. haha

Bra Skit!

En smart kille

Den smakar först cola, sedan kommer smak av grönt te o ingefära och lite vatten, ganska god för folk som diggar grönt te

Johan F

Det här var ingenting för mig. Den luktar ganska mycket kryddor och smaken känns först som om den kommer vara ok, men sedan kommer eftersmaken av “pepparkaka” ungefär. Ingen höjdare. Om jag blir pigg återstår att se, men eftersom andra energidrycker inte har någon som helst inverkan på mig, så torde inte denna ha det heller.
Den burk jag drack var dessutom brun med rött och vitt tryck till skillnad från den på bilden. Det verkar dock vara samma dryck då den har samma namn och samma tillverkare.

Johan F

Tänkte jag skulle ge denna en andra chans – Ångrar det!

Smakar fortfarande inte alls bra.
Förra gången tog det en hel arbetsdag att få i sig en burk och då avslutades dagen med en riktigt nasty halsbränna. Den här gången slaskar jag den och ger upp alla framtida försök med denna – USCH!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *