Cola rebell maxx chili

Die schärfste cola der welt

Det är inte så ofta som vi är nervösa inför att prova en cola. Visst, en del sorter smakar inget vidare, men det är oftast inte värre än att det går att genomlida. Cola rebell maxx chili frambringar av förklarliga skäl en och annan svettdroppe i våra pannor, särskilt med tanke på att det är den starkaste av tre colasorter med chilismak. Cola rebell soft chili låter inte så farlig, och Cola rebell more chili hade vi nog också tagit oss an utan att darra på manschetten, men maxx chili? Den är uppenbarligen så stark att max med ett x inte räckte till, då måste det vara riktigt illa.

Vår Cola rebell maxx chili levereras i en enkel men snygg glasflaska. Etiketten gör sitt bästa för att framställa colan som väldigt stark och farlig, men den känns ändå hyfsat återhållsam och någorlunda stilren. Iförda våra grövsta arbetshandskar öppnar vi den klassiska kapsylen och ryggar hastigt undan. Den befarade explosionen uteblir, och vi vågar oss fram för att nosa lite försiktigt på innehållet. Ur flaskan sprider sig en svag men ganska tung doft, klart kryddig, lite åt musthållet. Det fräser lovande av kolsyran i flaskhalsen, och vi häller upp ett glas.

Cola rebell maxx chili skummar friskt, det är ett ganska kompakt skum som dröjer sig kvar några sekunder innan det försvinner helt och hållet. Därefter får vi nöja oss med lite stillsamma små bubblor som stiger i glaset. Colan har en väldigt fin brun färg, kanske lite ljusare än vi hade väntat oss, men ändå fin. När vi luktar i glaset slår det oss att det inte alls är must det luktar, utan glögg, men ungefär samtidigt som vi inser det bränner det till lite i hela näsgången, den här colan är uppenbarligen inte att leka med. Den tillfälligt dämpade nervositeten blossar upp igen, och vi utbyter ängsliga blickar och undrar vad vi har gett oss in på.

Försiktigt, försiktigt smakar vi lite på colan, och nu är det inget att snacka om längre, det här är riktigt kraftiga grejer! Vi provar en lite större klunk, och hinner precis ana rätt trevliga lakritstoner innan eftersmaken kommer och helvetet bryter lös fullständigt i våra strupar. Andetagen direkt efter varje klunk frambringar samma brännande känsla i näsan som tidigare, och vi får snyta oss lite. En ganska skön utrensning på något sätt.

Efter en stund känns inte varje klunk lika het längre, men i gengäld har vi en ganska konstant brännande känsla i svalget. För mig med lite halsont är det faktiskt rätt skönt, om jag inte dör på kuppen kanske Cola rebell maxx chili visar sig vara rena dunderkuren. Efter ett glas är vi rätt nöjda, det känns inte som att det är bra att dricka mer chili än så här på en gång. Cola rebells slogan är “Die schärfste cola der welt” – världens starkaste cola, och efter att ha smakat Cola rebell maxx chili kan vi bara hoppas att det är sant. Finns det någon starkare är vi inte säkra på att vi törs prova den …

Efter att ha druckit den starkaste av de tre Cola rebell-varianterna är vi klart nyfikna på de andra två. I Maxx chili är det tveklöst den brännande hettan som är grejen, men colasmaken man skymtar mellan lågorna är inte alls tokig. Problemet är som sagt att den blir fullständigt överkörd innan man hinner stifta närmare bekantskap med den, så ur colasynpunkt kan nog Soft chili eller More chili vara en riktig fullträff. En stor tumme upp för den vågade smakkombinationen i alla fall, chili och cola passar riktigt bra ihop, och även om just den här nivån av Cola rebell är lite för extrem för de flesta är resultatet långt ifrån dåligt.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Henric Seppänen

4 kommentarer

Niclas

Det här låter intressant …

Någon idé om var den ligger på Scoville-skalan?

Peter Ericsson

Väldigt intressant cola, och en lika välskriven recension! Jag tycker om att ni på Fulcola verkligen har givit Cola rebell maxx chili en ärlig chans och att ni faktiskt analyserar olika smaktoner trots att chilismaken verkar vara så dominerande. Flaskan är dessutom väldigt, väldigt snygg (både formen och etiketten – helt klart en bra bit från det kommunistiska flaskmonopol vi har i Sverige där alla 0,33-glasflaskor ser exakt likadana ut). Kort sagt så väcker er recension av Cola rebell maxx chili helt klart min nyfikenhet, och jag skulle gärna testa en själv efter att ha läst Fulcolas test (fast helst i en sockerfri variant :). Tack för recensionen, Fulcola!

Martin Gunnarsson

@Niclas: Nej, ingen aning. Den är klart het, men inte så att den blir odrickbar. Inte det starkaste jag har fått i mig, men mycket starkare läsk än så här vill man nog inte ha. Den brännande känslan i näsan är nästan det tydligaste tecknet på att det är rätt mycket chili i den tycker jag.

@Peter: Tack, dina recensioner av våra recensioner är alltid lika uppmuntrande :-)

Danne

Kan det verkligen vara gott? Det enda jag testat är cider med bl.a. chilismak. Den är ju speciell. Undra om det finns nån cola med en touch av mint?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *