Cult cola

World's strongest cola

Cult cola är en dansktillverkad cola, eller energidryck om man så vill. Företaget Cult startades av ägaren till ett av Danmarks största diskotek specifikt för att användas som drinkmaterial och hålla kvar folk på dansgolven längre. Första produkten var inget mindre än en energidryck med smak av körsbärscola. När den “vanliga” Cult cola vi nu står i begrepp att testa lanserades förtäljer inte historien.

Faktum är att dryckerna för en ganska undanskymd tillvaro på den officiella webbplatsen. Fokus är helt klart på festkultur, evenemang och klubbar.

Vårt provexemplar är förpackad i en femitiocentilitersburk. Vi gillar utformningen, den känns snygg, cola och egen. Något direkt vänligt intryck ger den dock inte, snarare lite hårt och nästan brutalt.

Cult cola skummar fint när vi häller upp och bubblar bra efter upphällning. Det här är en riktigt mörk och fin cola med en djup och nästan lite besk eller syrlig doft (citrus, helt enkelt!).

Colasmaken är söt och god, men med ett vattnigt smakparti i mitten. Eftersmaken är dock fyllig och god igen, rund och len. Cult cola lämnar en förvånansvärt sträv känsla på tungan, det är nästan så man känner sig lite bedövad.

När vi efterforskade Cult cola på nätet dök det upp en del bilder som kändes … oväntat avklädda. Det visade sig dock finnas en viss till detta. Cult driver nämligen till en fond som samlar pengar till kampen mot bröstcancer. Men det är inte utan att vi finner en del av Cults övriga reklammaterial smått tveksamt i framtoningen. Man kanske har lite andra ramar och normer i Danmark än i Sverige?

Color som placeras i eller nära energidrycksegmentet har vi inte enbart positiva upplevelser av. Därför är det ännu trevligare att upptäcka hur god Cult cola är. Smaken är fyllig och söt utan att bli sliskig, och en halvlitersburk känns om en rejäl och bra storlek. Det är förstås en liten nackdel att inte kunna skruva på en kork om man inte vill dricka allt på en gång, men vi känner ändå att det vore roligt om fler andra color började levereras i större burkar igen.

Det står “Best iskold!” på burken, men vi vågar påstå att smakerna kommer fram finfint även när Cult cola stigit lite i temperatur.

En tänkbar arvtagare till Jolt colas nisch även här i landet?

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 50cl
Inköpsställe:
Føtex, Ålborg
Pris:
13,50 kr
Pris/liter:
27,00 kr
Donerad av:
Göran Olsson

2 kommentarer

Peter Ericsson

Tack för recensionen, Fulcola! Jag hade ingen aning om att Cult (som säljer energidrycker här hemma) även tillverkar andra slags drycker – väldigt intressant att höra! Av er recension att döma verkar Cult cola allt annat än misslyckad, även om jag av rent nostalgiska skäl har svårt att tro att den i den meningen kan mäta sig med hederliga Jolt cola (Light) :). Recensionen är dock upplysande, och att det antyds att upplevelsen är så annorlunda att den nästan bedövar gommen väcker givetvis min och säkert även många andras nyfikenhet.

Martin

Köpte Cult alkoholläsk i Estland för några år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *