Derby cola

Äntligen kan vi fylla ännu en blank fläck på colakartan. Derby cola är vår första cola från Bulgarien. För tillverkningen står Nova trade, ett företag som varit i branschen sedan 1997 och tycks ha ett ganska brett utbud av både läsk och andra drycker med spännande smaker. En titt på hemsidan avslöjar bland annat att de har en kaffecola, och det gör oss naturligtvis både glada och nyfikna.

Våra provflaskor Derby cola är på 3 deciliter, en storlek som känns väldigt ovan för oss. Det känns som en vanlig colaflaska som krympt i tvätten. På något sätt känns det lite billigt eller snålt, antagligen just för att vi får känslan att det är mindre än en halvliter, och dessutom några centiliter mindre än i burkarna vi är vana vid här i trakten. Nog om detta, i övrigt får vi ett neutralt intryck av förpackningen. Ingenting vi gläds speciellt över, men inte heller något som drar ner förväntningarna.

Förväntningarna vaknar istället till liv lite när vi skruvar av locket och häller upp. Det skummar fint, och bubblorna i glaset är stora och glada precis som vi vill ha dem. Några djupa sniffningar ger oss än mer hopp då en god coladoft åt napphållet når våra näsor. Vi smakar utan vidare omvägar.

Sött, colanapp, gott! Derby cola har en riktig godiscolasmak, men samtidigt finns något annat i smaken, något som inte är salt eller vasst men får oss att tänka i de banorna. Vi kanske kan kalla det en hårdhet i kolsyrekänslan? Lite som man kan få av en del sorters mineralvatten. I vilket fall upplever vi det inte som dåligt, bara svårt att sätta fingret på. En viss druvkänsla dyker också upp i smaken och passar bra in i helheten.

Derby cola är på det hela taget en mycket trevlig cola av det sötare slaget. Vi gillar den där svårbeskrivna delen av smaken, den känns egen och uppfriskande. Vi önskar att vi haft en större flaska som räckt lite längre, men även efter tre deciliter är man faktiskt ganska nöjd. Det känns som att en halvliter varit den perfekta mängden, mer än så hade förmodligen ändå bara blivit jobbigt.

I vilket fall som helst, tummarna upp för Derby cola – vår första smak av Bulgarien!

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 30cl
Inköpsställe:
Sinemoretz, Bulgarien
Pris:
2,40 kr
Pris/liter:
8,00 kr
Donerad av:
Göran Olsson

3 kommentarer

Robin

Åhh Galcos soda pop stop har ett riktigt najs utbud asså! Själv kommer jag nog beställa därifrån om inte allt för många dagar! Något flak Jolt cola skulle vara fint (om det finns kvar där) :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *