Dirtwater fox brewery cola blanco

Det amerikanskklingande namnet till trots är Dirtwater fox brewery en serie drycker tillverkade av The Nordic soda company i Norrköping. Namnet ja, det är onekligen lite märkligt. Rävar är coola, så den biten är vi helt med på, men “dirtwater” ger knappast några positiva associationer. Själva dryckerna verkar däremot vara intressanta då de saknar både färgämnen och konserveringsmedel. Som namnet antyder leder det till att företagets cola Dirtwater fox brewery cola blanco är genomskinlig snarare än brun. Det ger också en väldigt kort innehållsförteckning: Kolsyrat vatten, socker, citronsyra och naturlig arom. Drycken är ekologisk och företaget skänker en tredjedel av sin vinst till välgörenhet vilket så klart ger en bra känsla.

Dirtwater fox brewery cola blanco, eller cola blanco som vi väljer att kalla den hädanefter, säljs i små 25 cl-burkar. Designen är luftig men spretig, varje element verkar ha sin egen stil. Vi knäpper upp burken och tar fram ett glas. Vi visste ju att det skulle vara en färglös dryck, men det känns ändå överraskande att se den genomskinliga colan. Skummet lägger sig väldigt fort, sedan sitter vi med något som i det närmaste ser ut som ett glas bubbelvatten framför oss. Det är egentligen bara de långsamt stigande bubblorna som avslöjar att så inte är fallet. Glaset är nästan lika doftlöst som det är färglöst, en försiktig citruston är det enda våra näsor snappar upp.

Vi tar en klunk. Colan är sötare än vi väntar oss, åter igen ett tecken på att avsaknaden av färg spelar våra hjärnor ett spratt. Däremot hittar vi inte särskilt mycket cola i smaken hur mycket vi än försöker. Den domineras istället av en citron/lime-liknande fruktig sötma med en liten knorr på slutet som vi bara känner igen från Sprite. En rund colasmak finns längst ned i smakbilden och hittas lättast i eftersmaken en stund efter att man har tagit en klunk. Medan man dricker cola blaco är den mycket mer lik Sprite än vanlig cola, och vi vågar påstå att det inte bara är utseendets fel.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 25cl
Inköpsställe:
Stora Coop, Lund
Pris:
13,90 kr
Pris/liter:
55,60 kr

1 kommentar

Carl-Axel

Drack den tidigt via rek från matgeek, då såldes den i glasflaska och var jättebra. Köpte igen något år efter i burk, helt annan smak. Har inte något bevis med tror definitivt att de ändrade recept när de bytte till burk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *