Empire real cola

Empire bottling works i Bristol, Rhode island, USA har tillverkad Real cola ända sedan 1930. Colan sötas med rörsocker. Att veta att colan varit med så länge förhöjer naturligtvis intrycket av förpackningen ett par snäpp. Designen är enkel och känns gammaldags som tagen från ett lagfartskort i en gammal upplaga av Monopol. Man ser framför sig en dokumentär från nittonhundratalets första hälft där finklädda människor på semester längs atlantkusten dricker ur flaskor i precis denna stil. Om flaskan levererats med speakerrösten från en journalfilm hade fyran i förpackningsbetyg varit solklar. Kapsylen är dessutom (naturligtvis?) av typen man kan vrida upp utan öppnare, vilket alltid ger en glad gubbe i kanten på testprotokollet. Den är inte gjord att vridas av svaga svenska programmerarhänder, men ändå. När vi tar en närliggande filt till hjälp får vi utan problem och skador av kapsylen och orsakar ett par rejäla fnysningar av kolsyra.

Real cola skummar väldigt fint och friskt när vi häller upp, och något med flaskans form gör att det känns väldigt rejält och skönt att hälla. Bubblorna är stora och rikliga i glaset och stiger i maklig takt mot ytan. Doften är ganska djup och kryddig, men vi får också en liten metallisk känsla i näsan. Något med källvattnet måhända? I vilket fall luktar det gott, eget och inbjudande.

Smaken är lika fyllig som vi hoppades, rejält söt och med mycket cola som fyller ut munnnen på ett väldigt skönt sätt. Vi kan med lätthet köpa att receptet är direkt från 1930, det här känns som en klassisk och tidlös colasmak. Det är mer godis än törstsläckare över Real cola, men det har vi inga som helst problem med när smaken är såhär fin. Vi drömmer oss bort och ser hur morföräldrar bjuder glada lintottar till barnbarn på Real cola med en somrig bris svepande in över altanen från det närliggande havet. Sedan blir det för mycket idyll, personerna börjar prata svenska som tydligt och dåligt dubbats från något annat språk, och vi återkommer med ett ryck till verkligheten. Som tur är har vi fortfarande den utmärkta Real cola kvar att lugna oss med. Mmm, sommarlov …

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 35,5cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Stefan Edquist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *