Francis Hartridge’s celebrated original cola

Vi har fått cola från alla möjliga väntade och oväntade hörn av världen genom åren, men när ens egen mamma kommer och överlämnar en för oss helt okänd cola, dessutom är inköpt i Sverige, blir man lite extra varm inombords. Det handlar om Francis Hartridge’s celebrated original cola, en gammeldags cola från England som är mycket stolt över att inte innehålla några artificiella tillsatser. Innehållsförteckningen är behagligt kort, bara sex ingredienser, men bland dessa återfinns ”natural flavouring” vilket antagligen kan innefatta ungefär hur många saker som helst. En av smaksättarna är i alla fall kolanötextrakt, det framgår av etikettens framsida.

Värt att notera är att vår flaska har läckt en smula liggandes i kylskåpet. Det pyser till ordentligt när vi skruvar av korken, men det känns åndå alltid som en osäkerhetsfaktor när förpackningen inte har hållit helt tätt – särskilt med en cola utan konserveringsmedel. Vi får ha detta i bakhuvudet när vi går vidare med recensionen.

Skruvkork ja, Francis Hartridge’s celebrated original cola levereras i en trevlig brun glasflaska med skruvkork i metall. Etiketten är fullproppad med detaljer som visar hur anrik colan är. Dryckerna började bryggas av den nuvarande fabrikörens gammelfarfar Francis Hartridge 1882, och etiketten pryds av hans porträtt. På den lilla etiketten kring flaskans hals finns familjens vapensköld från 1363. Historiskt så det förslår.

Vi häller upp ett glas och möts av ett ganska glest men livligt skum, som ganska snabbt drar sig tillbaka och lämnar en spegelblank yta efter sig. Små bubblor stiger upp i prydliga små rader här och där i glaset. Färgen är ganska mörkt brun. Spontant hade vi nog önskat lite mer liv och rörelse, men colan ger ändå ett ganska sofistikerat intryck så här långt.

Francis Hartridge’s celebrated original cola har en typiskt naturlig colasmak, om man får säga så. Vi har testat ett antal naturliga colasorter genom åren, och många av dem har smakat åt det här hållet. Kan det vara colanöten som gör det? Svårt att veta. Här finns i alla fall en tydlig dragning åt smaken man brukar associera med colanappar, kombinerat med en ganska djup och god sötma med tydliga toner av körsbär. Colan är inte direkt frisk, men inte heller för söt. Däremot smakar den rätt mycket, och man är rätt nöjd efter en flaska. En heltrevlig cola som förtjänar att avnjutas på egen hand helt enkelt.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
The English Shop, Örebro
Pris:
-
Pris/liter:
-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *