Grown-up soda dry cola

Företagsnamnet Grown-up soda ihop med beskrivningen “Lightly sweetened cola with real cola extract” sätter onekligen en viss nivå. Grown-up soda säger sig göra läsk för vuxna, med mindre socker och utan koffein, och det är deras Dry cola som nu står på tur att testas. Inte nog med punkterna ovan, hela glasflaskan ger oss ett mycket trevligt intryck med en ren och fin design som känns egen och med skruvlock om det mot förmodan skulle bli något kvar att spara. En mycket bra start helt enkelt. Raskt bryter vi förseglingen och häller upp vårt första glas.

Bubblorna är ganska stora och dyker upp med ett visst lugn och värdighet för att sedan raskt (men inte stressat) försvinna igen. Det bubblar också ordentligt men lugnt och prydligt i glaset efter upphällning. Ett fint och vuxet intryck helt enkelt. Dry cola är ganska genomsnittligt mörk, men det påverkar på intet sätt det goda intrycket.

Doften är djup, fylld av vanilj (vågar vi oss på att säga ekfat?) och lite kryddig.

Smaken är verkligen inte för söt, och trots att vi läst den informationen blir vi faktiskt överraskade av sötman. Eller dess avsaknad. Dry cola drar iväg oväntat nära gränsen mot beska eller surhet men bromsar lyckligtvis in i tid. Kolsyran är bra, och bidrar kanske en del till den känslan. Men när den första chocken väl lagt sig börjar vi känna mer smak och inser att det faktiskt kan smaka ganska mycket cola även med betydligt mindre socker. På det sättet är Dry cola en ny och trevlig upplevelse. Samtidigt måste vi säga att Dry cola faktiskt känns lite blaskig, lite på samma sätt som saft man råkat späda ett till sex istället för ett till fyra. Ibland är det exakt vad vi vill ha, men gånger som denna har vi svårt att släppa känslan att vi velat ha något mer.

Å andra sidan, kanske betyder detta att vi inte är tillräckligt vuxna? Om vi försöker vända på steken är Dry cola en trevlig och ganska unik smakupplevelse som står bra på egna ben. Det är mysigt att lyfta glaset och känna lite på doften för att sedan ta en liten klunk och låta smakerna rulla genom munnen. Faktum är att våra intryck av Dry cola växer flera steg under testets gång, när vi lugnar oss och ger den mer tid. En vuxen cola för lugnare tempo och lite mognare övervägande. Plötsligt ter sig skruvlocket som ett ännu bättre val än vi först insåg.

Dry cola är inte en cola för alla, och förmodligen inte en cola för alla tillfällen. Det gör att vi förblir lite konservativa i smakbetyget, men vi vill absolut inte att det ska avskräcka någon från att prova Dry cola om tillfälle ges. Se det som en markering att detta är en vuxen cola som belönar att få lite tid och eftertanke.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 36cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Stefan Edquist

2 kommentarer

Stefan (GBG)

Skojj att det finns cola sorter som passar till olika tillfällen. Synd bara att så få hamnar på hyllan i Sverige. Minns fan inte hur denna smakade så struntar i att sätta nått betyg :)

Micke

Den hoppas jag kommer till Sverige. Det skulle vara roligt att testa den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *