Just cola classic

Just cola classic är något så trevligt ovanligt, för oss, som en cola från Litauen. “Over there” introducerades den 2001. Vår testflaska på en halvliter känns riktigt snygg och proffsig. Kanske inte världens mest unika, men välgjord och känns inte som om den försöker kopiera någon annan. En bra start!

Utan pardon öppnar vi och häller upp. Det första vi tänker är ungefär: hm, här var det minsann inte mycket aktivitet … Det sitter en del bubblor på glasets insida, men både kolsyran och skummet ligger på så gott som noll. Testexemplaret har visserligen passerat bäst före med snart två månader, men kolsyran borde väl inte lyckas rymma för det? Nåja, det doftar i alla fall cola på ett trevligt sätt, så vi försöker gå vidare som om ingenting hänt. Dags att smaka!

Och smakar gör det. Tyvärr stämmer intrycket från upphällningen, vår flaska Just cola classic är ordentligt avslagen. Och det är mycket tråkigt, för det här smakar som en riktigt god cola i övrigt. Den har en mjukt rundad, fyllig och lagom söt smak med en ganska stark känsla av colanappar. Speciellt i eftersmaken kommer colakänslan fram väldigt bra, och vi blir sugna på att ta en klunk till bara för att få mer av smaken. Med tanke på att vi just fått i oss en halvliter avslagen cola utan att tröttna bör Just cola classic kunna vara en riktig höjdare när den provas med rätt kolsyrenivåer.

En närsynt granskning av innehållsförteckningen och leverantörens hemsida (det tar ett tag med vår pinsamt knackiga litauiska) visar att Just cola classic är sötad med både socker och aspartam. Den balansen har man onekligen lyckats bra med, för vi tänkte inte ens tanken på sötningsmedel förrän vi läste om det.

Sammanfattningsvis får vi säga att intrycket är mycket lovande men än så länge ofullständigt. Det är inte varje dag man glatt häller i sig en halvliter avslagen cola, och vi hoppas verkligen att vi kan komma över en ny flaska Just cola classic snart. Betygen för utseende och smak är satta utifrån den avslagna smaken, om en “färsk” flaska Just cola classic smakar som vi hoppas kan vi utan vidare lägga på en hel poäng på vardera betyget. Vi kommer naturligtvis att uppdatera recensionen om vi kommer över en sådan flaska.Det är tydligt att litauerna kan sin colatillverkning!

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Övrigt:
Colans bäst-före-datum hade passerats
Donerad av:
Peter Björndahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *