Kimura sakura cola

桜, eller sakura, är japanska för körsbärsträdens blommor. Blommorna har en stark kulturell historia i Japan och blomningen har även blivit en stor turistattraktion. Det har naturligtvis lett till en uppsjö av produkter som försöker rida på vågen. En av dessa är Kimura sakura cola, en genomskinligt rosa cola smaksatt med just extrakt av körsbärsblommor. Minst sagt spännande! Vissa återförsäljare kallar den här colan Fujisan sakura cola och andra Kimura sakura cola. Vilket som är mest rätt är svårt att säga, men vi väljer att kalla den det senare eftersom den faktiskt tillverkas av Kimura drink.

Vår Kimura sakura cola levereras i en väldigt tjusig klar glasflaska med röd skruvkork. I glaset finns både tillverkarens namn och ett snyggt diamantmönster ingjutet. Etiketten går i rosa och har väldigt söta små illustrationer av berget Fuji, blommande körsbärsträd och ett rep knutet i en rosett. Just repet känns som ett udda inslag tills vi inser att alla Kimura-etiketter i samma serie har den detaljen gemensamt. Colan är som sagt blekt rosa till färgen och dessutom något disig. Det är självklart inte alls så här vi tycker att cola ska se ut, men samtidigt är det väldigt svårt att inte gilla den, särskilt i kombination med den snygga flaskan och den söta etiketten. Just eftersom flaskan är helt klar ser man colan tydligt runt om etiketten och helheten känns väldigt inbjudande trots (eller kanske just på grund av) sitt okonventionella utseende.

Det är lätt att fastna med flaskan i handen och betrakta alla små detaljer, men nyfikenheten tar överhanden och vi går raskt vidare och öppnar flaskan. Kimura sakura cola doftar … asiatiskt. En lite kryddig och halvgod doft som vi känner igen från små asiatiska livsmedelsaffärer här i Sverige. Colan bubblar och fräser kraftigt när vi häller upp den utan att något skum bildas, lite som rosa mineralvatten. Även efter upphällningen är det riktigt brusigt och livat i glaset. Det här ser ut att bli en uppfriskande upplevelse.

Vi för förväntansfullt glaset till munnen och tar en första klunk. Smaken är verkligen oväntad. I botten finns en väldigt mild, mjuk och söt colasmak som påminner om colanappar. En colanappssmekning, typ. Ovanpå den finns dels en subtil men trevlig körsbärssmak och dels något lite beskt och kryddigt som påminner starkt om colans doft. Utifrån de kommentarer vi har läst borde det vara detta som är smaken av körsbärsblommor, och det finns onekligen något lite blommigt i den om man känner efter.

Som helhet är smaken söt men inte sliskig, och beskan eller bitterheten från det som antagligen är körsbärsblom kommer som en skön knorr på slutet och ser till att det inte blir en för endimensionell upplevelse. Ett skönt avbrott. Kolsyran är inte så kraftig som man hade kunnat tro baserat på utseendet, men även den gör sitt för att lätta upp sötman.

Vi var lite skeptiska till smaken i början men när den lilla flaskan är slut önskar vi att vi hade haft en till. Just kontrasten mellan det söta och det lite beska är väldigt tilltalande. Kimura sakura cola är en väldigt annorlunda och ovanlig cola, men vi gillar den skarpt och hade gärna druckit den fler gånger.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 24 cl
Inköpsställe:
Ovrhypdhypd, Malmö
Pris:
49,00 kr
Pris/liter:
204,17 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *