Kirin cola

Kirin brewery company är ett ganska stort japanskt bryggeri, som bland annat ligger bakom två av de mest populära ölsorterna i Japan. Kirin cola är deras eget colamärke, och vi kan inte låta bli att ha ganska höga förväntningar på den. Ett stort och känt företag borde rimligtvis inte sätta sitt namn på vad som helst, om det var en riktig budgetcola kunde de ha hittat på ett eget namn åt den istället. Nu står det Kirin med jättestora gyllene bokstäver tvärs över burken, och då gäller det ju att leverera också.

O:et i Kirin cola består av en massa cirklar, som ser precis ut som bubblor i olika storlekar. Enkelt men väldigt snyggt. De visar på något sätt att de som har tagit fram förpackningen inte bara har varit lata, utan att de medvetet har valt en ren och enkel design.

Kirin cola ser nästan ut som must när vi häller upp den, ett tjockt lager väldigt kompakt skum lägger sig över colan. Skummet bryts till vår förvåning ned ganska fort, alla de pyttesmå bubblorna slås samman till allt färre och allt större bubblor, och på slutet försvinner det riktigt fort. Det gör att det trots sin inledningsvis ganska rikliga mängd inte är direkt i vägen när vi häller upp colan. Vi noterar att Kirin cola bara har en väldigt svag coladoft, men den är ganska djup och inbjudande, så vi bestämmer oss raskt för att provsmaka den.

Kirin cola visar sig ha en förträffligt god klassisk colasmak. Den är djup och söt utan att bli sliskig, och hinner gå från ganska fräsch och lätt till lite mer intensiv medan den glider över tungan. Framför allt i slutklämmen av smaken känner vi tydliga toner av den gamla colaglassen Igloo, som hade en erkänt god colasmak. Eftersmaken är inte sliskig och jobbig som man kanske hade väntat sig, utan lite lagom söt och trevlig. En rekorderlig colasmak rakt igenom helt enkelt.

Våra ganska höga förväntningar överträffades verkligen av Kirin cola, och efter att ha testat några ganska mediokra japanska sorter känns det jättekul att stöta på en riktig höjdare.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Mizuhomachi, Tokyo, Japan
Pris:
8,50 kr
Pris/liter:
23,94 kr
Donerad av:
Jack Wangebo

2 kommentarer

Anonym

Av ca 200 läskautomater i Japan, såg jag endast denna på ett enda ställe!!! Så den känns udda. Tyvärr smaker den…. ingenting. Väldigt tam. Snygg burk dock.

Daniel

Har sett den när jag varit i Japan men fegat ur och valt Coca Cola, Pepsi twist (fanns åtminstone fortfarande när jag senast var i Japan i november 2011) eller Fanta Grape (en Fantasmak som snarast borde introduceras i Sverige)!
Kirin cola borde finnas på konbini, t.ex. Seven eleven, Family Mart, Lawson mm eller i vanliga matbutiker. Daiso/100 yen shop har även ett litet utbud av snacks, godis och läsk och den kan finnas där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *