Koala cola

Organimals är ett tyskt företag som tillverkar ekologiskt odlade läskedrycker med lågt glykemiskt index. Som grädde på moset är dryckerna koffeinfria, och Koala cola är inget undantag från regeln. Alla ingredienser utom kolsyran är faktiskt från kontrollerade ekologiska odlingar, och istället för de vanligare sockeralternativen har man sötat med agavesirap.

Vi har vid det här laget hunnit med ett antal color som kallat sig organiska, ekologiska och liknande. Flera av de vi testat på senare tid har dessutom varit riktigt goda, så även om inte flaskan varit så snygg och inbjudande hade våra förväntningar varit höga. Vi hoppas på tysk kvalitetscola helt enkelt.

Förpackningen blir vi som sagt inte besvikna på. Redan idén att kombinera just koalor och cola känns fräsch och rolig, och designen känns både stilig och lite lätt lekfull.

Koala cola skummar mycket rikligt när vi häller upp. Skummet är tjockt och påminner oss om öl eller must. Upp från glaset letar sig en god coladoft med kryddiga toner. Skummet sjunker långsamt undan – det fastnar till och med spår av det på glasets kanter – och efterlämnar en inbjudande cola i vilken bubblorna stiger mot ytan i makligt tempo. Det ser vuxet och välbalanserat ut, om Fulcola haft ett förväntningsbetyg hade Koala cola vid det här laget lätt kammat hem full pott.

Söt, rund och god smak som är fyllig och fin utan att vara överväldigande. Vi kan inte påstå att det känns platt eller vattnigt, däremot lite livlöst och på något sätt lite tjockt. Lite mer kolsyra hade kanske inte skadat. Doften fick oss att tro att det skulle vara mer av kryddighet och kanske friskhet och beska, men sådant får vi leta någon annanstans efter.

Trots att den smakar riktigt gott får vi säga att smaken – helt oväntat – är den minst imponerande sidan av Koala cola. Och då är smaken ändå mer än godkänd. Den känns bara lite för platt och standardiserat söt. Kanske är det så koalor vill ha sin läsk? Koala cola behöver inte skämmas för sig, men vi för vår del hade blivit ännu gladare om den helt enkelt varit mer läskande.

Å andra sidan blir vi lika glada av skummet varje gång vi häller upp.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
Ekostore, Göteborg
Pris:
11,50 kr
Pris/liter:
34,85 kr

1 kommentar

Peter Ericsson

Intressant recension med en beskärd del humor (“kanske är det så koalor vill ha sin cola”). Jag tycker om att ni faktiskt tar med olika smaktoner och till och med nämner kryddighet och så vidare. Det är kort sagt väldigt professionellt! Och gällande Koala cola instämmer jag i att flaskan är väldigt, väldigt snygg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *