Naturfrisk cola classic

Naturfrisk cola classic, eller Naturfrisk cola cool classic som det faktiskt står på etiketten, är en ekologisk cola från Danmark. Det här är andra gången vi testar den, första gången skummade den som besatt, och smakade vederstyggligt. Jag kommer inte ens ihåg om vi la ut den recensionen, i såna fall tog vi tillbaks den igen väldigt fort. Det verkade helt enkelt vara något fel på vårt provexemplar, bekanta som hade testat colan kände inte alls igen våra problem. Det här hade väl egentligen inte varit värt att nämna om det inte hade varit för att andra kan råka ut för samma sak, och rata en cola som de annars kanske skulle ha gillat. Nåväl, nog om detta.

Naturfrisk cola classic innehåller kolsyrat vatten, rörsocker, “cola” (förmodligen colanötextrakt), citronsyra och naturliga aromer. En väldigt okomplicerad innehållsförteckning, det känns bra. Etiketten är riktigt snygg och pryds av en lite stiliserad indian. Jag har även sett den här colan med en annan etikett i liknande stil, så Naturfrisk kanske gillar att variera sig lite.

Naturfrisk cola classic säljs i en tjusig liten glasflaska, och detta tillsammans med den snygga etiketten ger oss ganska höga förväntningar. Colan skummar ganska fint, ett tunnt lager ganska tätt skum dröjer sig kvar i glaset en stund, för att sedan lämna plats åt lagom många små pigga bubblor. Färgen är lite ljusare än vi är vana vid. Lukten är lite svårplacerad, torkad frukt, lite åt russinhållet, men med citrusinslag. Smaken är lite vattnig först, men efter någon halv sekund kommer en mycket god sötma, som påminner ganska mycket om colans lukt, och bidrar till ett väldigt välbalanserat helhetsintryck. Efter några klunkar är känslan av vattnighet borta.

Naturliga/ekologiska colasorter är sällan särskilt goda, men Naturfrisk cola classic går inte av för hackor. 25 cl-flaskan känns lagom stor och ligger bra i handen. Den finns nog inte på så jättemånga ställen i Sverige, men köp ett par flaskor om du får chansen. Det är definitivt ingen dålig affär.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 25cl
Inköpsställe:
Astrid och aporna, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Saylo

6 kommentarer

Mårten

Men hur var själva smaken då? Förutom att bra sötma? För att ha fått 4,5 i betyg för smaken tycker jag att recensionen är rätt fåordig om just den saken.

Är den njutbar i stora mängder eller passar den bättre till ett enstaka njutningstillfälle?

Tobias

köpte en flaska för några dagar sedan på Ica Maxi i Mölndal. Dom har även ett riktig bra utbud av importerade cola-sorter

Stefan (svrt)

Efter att ha provat ett par stycken flaskor så har jag följande att säga om min Naturfrisk cola classic upplevelse.

Flaskans storlek (25 cl) känns som en bra storlek. Den känns bra i handen och mängden läsk är i mitt tycke lagom. Designen på etiketten känns rätt så trevlig med sin indian och känns lite originell, även om användandet av snirkliga typsnitt inte är speciellt ovanliga på coladrycker.

Men nog om det, nu vill man ju hälla upp den och smaka!

Skummet som uppstår i glaset är lätt och försvinner på någon sekund. Kolsyran försvinner till stor del även den rätt tidigt. Sveper man inte läsken så är risken stor att all kolsyra har lämnat glaset långt innan hälften av drycken är urdrucken. Vilket är trist och drar ner upplevelsen.

Fulcolas beskrivning av lukten delar jag i stora drag. Den är svårplacerad men det finns inslag av torkad frukt, russin och citrus i den. Det är en relativt tung doft men som mjukas upp av citrus tonerna. Det är inte alls helt dumt!

Smaken då? Den är först tunn, men sen blommar de toner som finns i doften ut. Den är delvis tung men det finns även en tydlig sötma från citrusen. Intrycket jag får är lite kluvet. Den känns ibland (för) söt, medan jag stundtals får en beska i eftersmaken som inte är helt angenäm. Den känns helt enkelt inte helt balanserad även om det är lite spännande med ”flerstegs” smakupplevelsen.

Efter att ha druckit upp flaskans 25cl cola så känner jag mig för tillfället mättad och inte sugen på ytterligare ett glas- speciellt inte med tanke på den obalanserade smaken. Men samtidigt är jag inte främmande för att köpa ytterligare en och annan flaska om jag springer på den – för även om smakupplevelsen tudelad så är den ändå intressant på sitt vis.

Testa gärna en flaska om ni kommer över den, men köp inte för många samtidigt. Det är mitt råd.

Värt att notera är att tillverkaren skriver detta på etiketten “as this product is made from all natural ingreditents, taste and colour can vary slightly” – Även om skillnaden i smaken säkerligen inte är så stor mellan olika bryggningar så kan man kanske uppleva drycken mer eller mindre balanserad.

Ett litet osäkert kort? Ja kanske – men snarare skulle jag kalla det lite spännande!

Linnéa

Efter att ha druckit en flaska av denna cola så tycker jag att den var riktigt god! Till skillnad från Stefan här ovan så tycker jag att kolsyran håller sig bra, även då man tar lite tid på sig att dricka den.

Hursomhelst så tycker jag att detta är en cola med en fyllig smak, som ger mättnad men samtidigt mersmak. Den är lagom söt, inte så sötsliskig som vanlig coca cola kan kännas. Jag tycker colan känns välbalanserad och den känns lite vuxen i smaken. Jag tycker att den funkar i större mängder, men kanske ändå är en cola för mer enstaka, speciella tillfällen.

Kort sagt vill jag helt klart dricka denna cola igen!

Vrekotas

Denna cola har sån beskt smak den smakar nästan kaffe i eftersmaken! Men den har en snygg framsida en indian bild är ju coolt! Fast denna cola är inte så jätte god!

Patrik

Min favorit just nu, då den är utan koffein. Jag letar febrilt efter coca cola konstant som är koffeinfri, finns sällan i butik, men den här har jag hittat hos en grossist och köper hel kartong per gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *