Oak cola + lite chili

“Smak av ekfat & röd chili” står det på etiketten. Det sätter onekligen vissa förväntningar. Så gör även företaget i sig, Gbg soda har gjort en hel del icke-cola som verkligen fallit testpanelen på läppen. Glasflaskan är klassisk för Gbg soda, snygg men med colanamnet skrivet på ett utdraget sätt som får oss att tänka att någon ändrat storlek på bilden med fel inställningar i Photoshop. Vi häller upp istället.

Oak cola är riktigt mörk och skummar återhållsamt när vi häller upp. Faktum är att det bubblar närmast oroväckande lite i glaset. Doften är dock mörk, djup och fint kryddig, så det är med höga förhoppningar vi smakar.

Lyckligtvis bubblar det lite mer på tungan än det gjorde i glaset. Smaken är inte riktigt lika fyllig som doften antydde, men den är rund och fin. Nästan direkt kommer ett litet sting av chili som sedan raskt växer sig starkare. Den där första bubblingen av kolsyra bak i gommen liksom tonar över till chilismak som sedan växer till sig i smakbilden. Det är ingen risk för svettningar och brännskador, men det smakar väldigt mycket mer och mer lyckat av chili än vi kunnat vänta oss. Ju mer vi dricker desto mer undrar vi om vi ska tänka på detta som en cola med chili, eller en chilidryck med inslag av cola? Vi tror oss känna ekfatet på ett bra sätt i doften, men i smaken får det övriga mest utgöra en mörk och fin botten för chilin att utvecklas mot. Vi börjar också fantisera om hur Oak cola kunde tänkas smaka utan chili – hade de andra smakerna fått blomma ut ordentligt eller hade det blivit en alldeles för tam tillställning?

Gbg soda skriver “en vuxen cola som smakar gött både till mat och utan”. Vuxen får vi definitivt hålla med om, få barn skulle nog bli glada över att få ett glas Oak cola, men vi intresserade vuxna får något rejält att jobba med. Smaken växer faktiskt i våra … gommar medan flaskan så sakteliga töms. Sedan är det nog illa ställt med vår fantasi eftersom vi har lite svårt att tänka ut en maträtt vi skulle vilja äta ihop med Oak cola. Det blir väl för omvänt i huvudet när det är drycken som står för kryddstyrkan istället för maten … någon mild yoghurträtt kanske? Eller en väldigt barnanpassad köttfärssås?

Hur som helst, Oak cola är en spännande smakupplevelse. Hatten av till Gbg soda, fortsätt experimentera i samma stil!

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
ICA Focus, Göteborg
Pris:
24,90 kr
Pris/liter:
75,45 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *