Øko cola

Harboes Øko cola är inte bara ekologisk (KRAV-märkt), den är koffeinfri också. Mer exakt är det sockret, rörsocker för att vara ännu mer exakt, som är ekologiskt och KRAV-godkänt. Dessutom innehåller drycken den gamla Nalle Puh-klassikern maltextrakt, och även naturlig kolanötarom. Det låter inte dumt så långt.

Flaskan, på 33 centiliter, är också riktigt snygg i våra ögon. Varje gång vi rör vid den blir vi lite förvånade över att den är i plast istället för glas. Tidigare har vi mest förknippat Harboe med riktigt billig öl och läsk, men Øko cola lyckas redan genom sin flaska få oss att glömma de associationerna. Tummen upp för förpackningen alltså.

När vi häller upp skummar det ganska lite men väldigt fint, och stora fina bubblor stiger mot ytan i det upphällda glaset. Till färgen är Øko cola kanske något ljusare än genomsnittet. Glaset ger ifrån sig en härligt djup doft av colanappar när vi höjer det mot munnen.

Ja, colanappar är verkligen ordet även för smaken. Visst har vi använt det som smakbeskrivning förr, men det här är nog den bästa och mesta colanappsmaken hittills. Smaken är lika fyllig som doften, man får både den där härliga tjocka colakänslan mitt på tungan och den där friskare colasötman längs tungkanterna. Mersmaken är total. Vi tar en klunk till, låter den vandra genom munnen, sväljer och njuter av smakerna en gång till. Och så en gång till. Så doftar vi, låter aromen fylla näsborrarna. Och tar en ljuvlig klunk till.

Øko cola är inte en dryck man har till något annat. Den ska njutas för sig själv. Vi var på vippen att lägga till “under värdiga former”, men vi vill verkligen inte få någon att avstå en Øko cola. Den står förmodligen utmärkt på egna ben i precis vilket sammanhang som helst. Kanske går den bra till rejälare mat också, men just nu vill vi helt enkelt inte blanda in något annat i smaken.

Redaktionens smaklökar är inte bara sålda utan dessutom väl förpackade och omsorgsfullt levererade. Øko cola är den mest klockrena cola vi druckit på ett bra tag. Att den är ekologisk och på egen hand ger oss en ny syn på Harboe som varumärke är bara ytterligt små men fina plus i kanten. Hatten av och botten upp (men bara en liten klunk i taget)!

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 33cl
Inköpsställe:
Willys, Lund
Pris:
9,90 kr
Pris/liter:
30,00 kr

20 kommentarer

Danne

Hej Fulcola! Väldigt bra recension, ni lägger fram orden väldigt bra och lyckas dessutom förmedla “suget” efter den här colan väldigt bra. Det är kort sagt svårt att inte förstå att det här är en cola över snittet (sedan kan jag personligen tycka att det är synd att den är sötad med socker och inte något kolhydratfritt alternativ, men det är en annan diskussion). Fortsätt gärna så här! :)

Fredrik Björeman

Nog har vi funderat på att sätta fincolastämpeln på Øko cola, ganska oavbrutet sedan första smutten till och med. Men, vi känner att vi vill dricka den åtminstone en gång till innan vi bestämmer oss slutgiltigt. Ett enda tillfälle känns ändå lite begränsat att bygga hela beslutet på. I alla fall när det handlar om såhär viktiga beslut :-) …

Niklas

Undrar bara varför det står i recensionen att colan i fråga är avsedd att säljas i Sverige? På bryggeriets hemsida är den listad under Danmark.

Fredrik Björeman

“Avsedd att säljas i” gäller för det exemplar vi provar, och vår Øko cola var helt gjord för svensk försäljning, med fullständigt svensk förpackning. Tillverkad i Danmark var den, men det var ingen tvekan om att den var menad att säljas i Sverige.

Niklas

Åhå!
Ja, då är det väl bara att hoppas att den dyker upp i nån affär i närheten snart :-)

XJimmyX

Förut fanns denna cola att köpa för skampriset 3 st för 10 kr på Willys i Älvsjö. Har inte varit där på typ 2 månader nu men jag tror inte att den finns kvar där vilket är synd.

marcus

samma här i stan, de ställde upp en stor pall för nån månad sen, priset 3 för 10kr men efter det har den aldrig synts till igen, jag jobbar i närheten av ett willys så jag kan inte ha missat den… verkar tyvärr ha varit en tillfällig vara

Martin Gunnarsson

Jag har också letat som en tok utan resultat, surt som attan.

Martin Gunnarsson

Ja … men man kanske måste åka till Danmark för att få tag på den.

Mattias

Smakade denna plus de andra smakerna för kanppt 1 år sen. Lemon är riktigt god. Ska försöka få in dem.

//Mattias, Kvantum Munkebäck

Stefan

Mattias: Jag håller tummarna att du lyckas styra upp det! Sugen som fan på denna.

Anonym

Det är en god cola, ganska syrlig om jag inte minns fel. Tre för 10 kr var ju inget tråkigt pris heller.

Stefan

Pallar inte att vänta så mycke längre…en kombinerad danmark/tyskland resa och fylla bilen börjar närma sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *