Proud cola

Enjoy the tr­ue cola taste

Det är inte varje dag man får slå sig ned för att testa en cola från mellanöstern. Våra tidigare möten med cola från den delen av världen har varit positiva, så vi är försiktigt optimistiska. Den här gången är det Proud cola – براود كولا – som ska synas i sömmarna. Som på många andra läskedrycksförpackningar från mellanöstern har Proud cola-burken två sidor. En på engelska och en på arabiska. Designen är inte särskilt spännande, snarare hafsig och tråkig. “Enjoy the -1 cola taste” känns som en otroligt tråkig slogan också, vi får hoppas att innehållet håller högre standard. En kul detalj är i alla fall att burken inte ser ut som de vi har i Europa, den påminner lite mer om hur burkarna såg ut här innan dagens variant dök upp, för de som kommer ihåg. Lite rakare sidor, och lite plattare överdel på något sätt.

Proud cola skummar och brusar välkomnande när vi häller upp den, och den har ett av de mest klockrena skummen vi någonsin har sett på en cola. Livligt och ganska rikligt, men utan att dröja sig kvar för länge. När skummet väl är borta är det inte mycket till aktivitet i glaset, lite mer kolsyra hade nog inte gjort något.

En intensiv coladoft sprider sig snabbt i rummet, den påminner väldigt mycket om colagodis, och känns lite syntetisk. Vi frågar oss om det är ett gott tecken eller inte att colan luktar så starkt, och bestämmer oss raskt för att ta reda på den saken.

Proud cola smakar onekligen väldigt mycket cola, med fruktiga undertoner åt körsbärshållet och en lite kryddig bismak. Vi kommer ganska snabbt fram till att den smakar lite för koncentrerat, som blandsaft med lite för lite vatten i. Det är verkligen ingen dålig smak, tvärt om, det blir lite mycket av den bara. På nära håll är inte lukten riktigt lika angenäm, men även den har lite kryddiga nyanser, som känns ganska passande för ursprungslandet.

Känslan av en lite för koncentrerad smak följer med genom hela provningen, vi tror helt enkelt att den här colan hade mått bra av att vara lite blaskigare. Till skillnad från många andra colasorter är det inte för mycket socker som är problemet, utan helt enkelt för mycket smak. Oväntat, men så kan det tydligen vara. Innehållsförteckningen är på arabiska, så vi kan tyvärr inte utläsa om colan är smaksatt med något utöver det vanliga.

Proud cola är inte någon direkt obehaglig upplevelse, men vi har en känsla av att den hade kunnat vara mycket godare än den är.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Wive Thuvesson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *