Q kola

Q drinks sparar inte på krutet. “Soda can be spectacular” skriver man på sin rena och snygga hemsida, och går vidare med att berätta om hur de flesta läskedrycker är sunkiga och att man vill förändra vårt förhållande till läsk. Man gör Q kola på organiskt odlade ingredienser, agavesirap istället för vanligt socker (eller glukos-fruktossirap) och säger sig styras helt av smak istället för kostnad eller tekniska svårigheter. Q drinks ställer helt enkelt fram största möjliga skor att fylla, men man har onekligen bemödat sig om detaljerna.

Flaskan förstärker intrycket, den är mycket ren och snygg och givetvis försedd med skruvkapsyl. Till och med ljudet när förseglingen bryts känns behagligt och genomarbetat.

Q kola är en mycket ljus cola, men lyckas ändå undvika att se blaskig ut. Utseendet passar väldigt bra ihop med den rena, snygga och helt genomskinliga flaskan. När vi häller upp bubblar den energiskt men kontrollerat – ett tunnt och tätt lager bubblor istället för ett tjockt skumtäcke.

Testpanelen sniffar på glasen. Först en gång, sedan en gång till. Sedan börjar vi så smått undra om det är något fel med det kollektiva luktsinnet. Om inte så doftar det väldigt lite om Q kola. Hur som helst, den doft som ändå finns är en behaglig lätt vaniljig och mjuk coladoft. Vi höjer glasen ett kort stycke till och provsmakar.

Ja, det var som sagt inte så mycket sötma här. Första intrycket drar till och med åt syrligt. Q kola är frisk och törstsläckande och har tillräckligt med liv i kolsyra och smak för att inte kännas vattnig. Men något direkt jubel i coladelen av hjärnan blir det tyvärr inte. Snarare ett lågmält positivt mumlande. Som avslutning fladdrar en skön ton av vanilj och kryddighet förbi i efter- och mersmaken. Framåt provsmakningens slut noterar vi även att kolsyran redan dragit förbi till största delen. Vill man dricka sin Q kola med bubbel får man tydligen vara snabb.

Testpanelen känner att det är rätt cola med rätt tanke men möjligen fel panel. Vi känner att Q drinks har gjort precis den cola (kola?) man ville, men samtidigt har man kanske gått för långt ut i hipsterland?

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
5cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *