Royal crown draft premium cola

Made with care with only the finest ingredients for the ultimate draft cola experience

Fincola

En av de mest spännande colasorterna vi har hört talas om under Fulcolas liv är Royal crown draft premium cola, och tidigare i år fick vi till vår stora glädje en flaska donerad tillsammans med några andra sorter köpta i Nya Zealand.
Royal crown är ett väldigt anrikt colamärke, företaget grundades 1904, men vi är vana att se det förkortat till RC, som i RC cola. Royal crown draft premium cola är en riktig lyxcola, tillverkad med naturliga ingredienser som rörsocker och kolanöt. Den utlovar en upplevelse utöver det vanliga, och förpackningen gör verkligen sitt för att höja förväntningarna. Flaskan är av glas försedd med skruvkork ungefär som på vissa ciderflaskor här hemma, och etiketten har helt klart mer gemensamt med vissa ölsorter än med de colaetiketter vi är vana att se.

Royal crown draft premium cola skummar rejält när vi häller upp den, det är ett kompakt skum, inte helt olikt mustskum. Skummet dröjer sig kvar så pass länge att man inte riktigt kan hälla upp colan i den takt man skulle önska, något som normalt sett skulle ha stört oss lite, men i det här fallet känns det mer som att det inte är meningen att man ska stressa när man häller upp colan.

Till färgen är Royal crown draft premium cola helt klart en av de mörkaste vi har sett, tung mörkbrun på gränsen till svart, med djupt röda reflexer där ljuset bryts i glaset. Tillsammans med en djup doft med tydliga toner av kolanöt har den här colan gjort i princip allt rätt hittills. Vi rensar våra sinnen från alla härliga intryck, och tar en så opartisk klunk som möjligt av colan.

Oj, så fint! Så rätt! Det här är verkligen en cola i vår smak. Den är mustig med toner av julkola, mörk choklad, must och bränt socker. Man har en underbar eftersmak i munnen en lång stund efter varje klunk, med en nyans av tung sötma och lite av den sträva smaken av bränt socker längst bak i munnen. Varje klunk är som en dov, mörkbrun smakexplosion, och associationer till mörkt trä, hästsadlar i rejält läder och engelska pubar med väl ingången heltäckningsmatta dyker okontrollerat upp i våra små huvuden. Royal crown draft premium cola är inget man klunkar i sig för att släcka törsten eller till chipsen en fredagskväll, det är är en cola som ska avnjutas på egen hand vid lite speciella tillfällen, som på nyårsafton i vårt fall. Det här är cola för finsmakare, inget snack om saken.

Så vitt vi vet finns Royal crown draft premium cola mest att köpa i Australien och Nya Zealand, men efter den här provsmakningen ser vi det som ett mindre problem. Oavsett hur mycket det kostar att skicka en låda från Australien är det inte dyrt, dyrt är det bara när man betalar mer än något känns värt, och i det här fallet rör sig nog den gränsen mot oändligheten.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 34cl
Inköpsställe:
Nya Zealand
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Martin Aftevik

20 kommentarer

Eric

“Offered only in 12-ounce bottles, the cola’s sales were disappointing due largely to the inability of the RC bottling network to get distribution for the product in single-drink channels and it was quickly discontinued with the exceptions of Australia, New Zealand and France.” – Wikipedia

Bara att börja leta efter återförsäljare i Frankrike då :)

Stefan (svrt)

Eric: Enligt uppgift (som jag skrev ovan) så har den franska producenten gått i konkurs och Wikipediainfon är inaktuell. Detta styrks av diverse blogginlägg på franska sidor som finns samt att det inte finns någon fransk länk via RC colas hemsida. Den gamla länken som cirkulerar går dessutom till en porrsida.

Jag har dock sökt kontakt med både de amerikanska och kanadensiska ägarna till RC cola. Det är den kanadensiska ägaren som äger rätten till den internationella verksamheten (alltså den utanför Nordamerika) och det är via dem som Kopparbergs bryggeri brygger den vanliga RC colan på licens. Anledningen till kontakt är ör att se om något bolag brygger Draft (eller annan coladyck ur RC colas sortiment) på licens i Europa eller om det finns någon importör till något europeiskt land.

Jag har även sökt kontakt med det bryggeriet som brygger Draft Colan på licens i Australien gällande export och kommer även kontakta ett par svenska importörer i frågan.

Enligt vad jag har hört så skiljer sig receptet något på den variant som nu finns i Australien och Nya Zeeland mot den som ursprungligen lanserades i USA under 1990-talet

Stefan (svrt)

Wikipediainfon är även fel gällande att den endast fanns/finns som flaska då jag ovan länkat till Draften i en burk

H-G

Man kan bara hoppas på att den kommer till Sverige eller att Kopparbergs börjar tillverka den.

Petter

Stefan: det är möjligen inte så att du kan tänka dig att sälja vidare en eller två, givetvis med god ersättning för dina kostnader?

Stefan

Petter: Det ska jag nog kunna ordna! Ungefär 50kr/flaskan kostar det att få hem till Sverige. Nån ersättning behöver jag inte. Så runt 150kr för 2st flaskor borde räcka…50 för porto om jag sett rätt på tabellen. Men kollar närmare på det när paketet kommit.

Petter

Fantastiskt, då ställer jag mig i kö för två och börjar längta jag med…

David

Hörredu Peter jag är också bered att betala för en flaska, så om du fortfarande känner dig manad att sälja vidare än ställer jag mig också i kö.

Stefan

Nej. tyvärr inte…skickar iväg ett mail nu o kollar ifall jag kan få nummer på paketet så jag ser hur långt det kommit.

Stefan

har kommit till sverige nu. “30 jan kl 10:35 Stockholm EMS, Under tullbehandling hos Posten AB”

Petter

Har du en mail så kan jag PM:a adressuppgifter och så fixar vi med betalning och så?

Stefan

Såja. Kylen full nu med fincola! 37 av 38 klarade transporten. Var bra packat men dom lyckades krossa en flaska ändå. Men vafan jävligt nöjd att äntligen få sitta och njuta av en underbart god cola sort!

Manne

Om man bara vill köpa 6st eller ngt vet ni ngt billigt ställe att hitta dem eller om ngn har till salu o vill skicka på posten? vill gärna testa denna sort.
mvh

Stefan

Finns inget billigt sätt att få tag på tyvärr. Mitt lager börjar ta slut så får snart beställa mera.

MIkael

Hej, tänkte höra om det är någon som är intresserad av att sälja vidare några flaskor. Kommer bli en present till en god vän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *