Sapporo cola float

I vissa länder, typ USA, är en “cola float” en allmänt känd efterrätt. Jag åt det också någon gång som liten, men det är inte direkt något man hittar på vanliga restauranger. En cola float är cola med glass i, och float syftar förmodligen på att glassen flyter ovanpå colan. Det är ganska gott, men personligen tycker jag nog att läsk är lite för blaskigt i konsistensen för att få umgås med glass. Bryggeriet Sapporo i Japan har i alla fall fått den tvivelaktiga idén att börja sälja cola float på flaska. Varför hålla på och slabba med glass när du kan hälla en härlig färdigblandad soppa direkt i glaset? Ja, förutom alla de uppenbara anledningarna alltså …

Huga! Sapporo cola float är inte vacker att titta på! Det kanske inte är så konstigt att flaskan till stor del är ogenomskinlig. Colan ser ut som något man kan hitta i en diskho på kontoret, efter att folk har hällt ut skvättar av kaffe, te och mjölk och låtit det hela stå några dagar, tills den mest ordningssamma stackaren inte kunde stå ut med eländet längre. Färgen är ganska mörkt brun, men den är inte klar som vanlig cola, utan lite vitt kompakt på något sätt. Tänk på väldigt blaskigt kaffe med lite mjölk i så är du hyfsat nära. Colan skummar nästan ingenting, och bubblar i princip inte alls efter att upphällandet är över. Nej, det här är bland det värsta vi har sett i colaväg.

Sapporo cola float luktar väldigt mycket vanilj, mer än man väntar sig. Det är en ganska god lukt, men lite väl stark. Smaken är en smula fadd, men ändå otroligt lik riktig cola float. Vaniljsmaken påminner väldigt mycket om vaniljglass, och det finns en ganska god colasmak i botten. Vi hade gärna sett en lite starkare colasmak, och framförallt mer kolsyra, men i övrigt känns det som om Sapporo har prickat ganska rätt. Sapporo har till och med fått till en sorts mjölkig känsla, det kan vara avsaknaden av kolsyra som spelar ett spratt tillsammans med glassmaken, men colan känns onekligen ganska len på läpparna.

Sapporo cola float är väldigt söt och ganska sliskig, och vi får nog av den efter bara ett glas. Det här är definitivt ingen cola man dricker stora mängder av i ett sträck, men som efterrätt efter en matkomaframkallande måltid skulle den nog inte sitta fel. Och det gör ju inget att en halvlitersflaska räcker till tre-fyra personer!

Ja, hur ska man då sammanfatta den här märkliga skapelsen? Utförandet är det inga fel på, men själva originalidén kan man ju tycka vad man vill om. Den största bristen är definitivt avsaknaden av kolsyra, men just vår flaska har faktiskt färdats med flyg från Japan, och det kan ju vara så att den inte riktigt pallade trycket så att säga. Vi vill i alla fall inte såga den fullständigt på kolsyrepunkten innan vi vet hur det faktiskt ligger till. Annars är det inte mycket att klaga på när det gäller Sapporo cola float. Visst, den ser hemsk ut, men det gör riktig cola float också, och den är väldigt söt och sliskig, men det är riktig cola float också. Sapporo cola float är helt enkelt en väl genomförd, konstig idé. Den är definitivt värd att köpa om du skulle springa på den, om inte annat för att den är så annorlunda.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Jack Wangebo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *