Solo Kola champion original

“Solo Kola champion original”, står det på burken. Solo är tillverkaren, och även med vår extremt begränsade franska kan vi på den importerade burken läsa oss till att Solo tillverkar sina drycker på Trinidad. Ovanligt är bara förnamnet, speciellt på våra breddgrader. I övrigt känns burken ganska genomsnittlig, inte ful men inte heller nytänkande. Men efter läsandet av texten är spänningen i vilket fall på topp när vi öppnar burken och doftar lite försiktigt.

Doften är intressant. Den är fruktig på ett sött och godisaktigt sätt, lite som någon sorts tuggummi för barn som ännu inte hört talas om tandtroll. Det här känns fortfarande som en ovanlig cola.

Det skummar väldigt fint vid upphällning, ett ganska vitt skum. Det fyllda glaset bubblar glatt, och när vi doftar igen slår det oss att doften påminner om Pommac eller champis.

Så är det äntligen dags att smaka. Smaken är väldigt mjukt, honungsaktigt söt och avrundad. Man kan tänka söta mjöliga äpplen eller riktigt saftiga päron. Marsipan ligger inte heller så värst långt borta. Men colasmaken finns faktiskt också här. Den ligger mellan och i de andra smakerna som en del av helheten på ett väldigt bra sätt. Ska man försöka tänka sig colasmaken kommer man nog närmast om man tänker cola i godisform snarare än som dryck.

Å ena sidan är det en söt och i sig välsmakande dryck som känns som en rolig bekantskap. Å andra sidan är det såpass sött och eget att det är svårt att se ett sammanhang för den. När blir man sugen på Kola champion original? Speciellt läskande är den inte i och med sin sötma. Vi vet inte riktigt, men vi börjar känna oss väldigt nöjda när vi kommit lite drygt halvvägs genom våra trettiotre centiliter. En tanke som slår oss är att Kola champion original borde kunna stilla tillfälligt godissug på ett väldigt effektivt sätt.

Så nu sitter vi med vår tomma burk Kola champion original och en viss längtan efter ett glas vatten och försöker summera intrycken. Det är en överraskande intensiv smakupplevelse, men något snäpp för söt och kanske lite för lite colakaraktär för oss.

En lite märklig sak med Kola champion original är att vi inte lyckas hitta den på Solos webbplats. Eller på internet över huvud taget för den delen. Däremot får man en del träffar på Kola champagne, som också nämns med en icke klickbar bild i Solos sektion “Fruity flavours”. De recensioner vi hittar för Kola champagne kan man mycket väl tolka som att det är fråga om samma dryck. Det kanske rör sig om ett namnbyte, antingen sedan Solo sist uppdaterade sin webbplats eller kanske för den franska marknaden som vår burk är gjord för. Vi e-postade Solo med lite frågor om deras dryck, men vi har efter ett par veckors väntan fortfarande inget svar. Deras webbplats verkar det inte ha hänt mycket med sedan 2005, så det är i alla fall inte otänkbart att Kola chamion och Kola champagne är samma sak.

Oavsett hur det är med det kan vi i alla fall säga att Kola champagne original bjuder på en klart originell smakupplevelse. Den är kanske inte riktigt vår grej, men vi skulle inte bli förvånade om det finns hela sällskap som svär att inget annat i läskväg går att dricka.

För rätt smaklökar är detta säkert en höjdare, men prova en burk innan du köper en hel platta.

Uppdatering 2009-06-18
När våra kunskaper om världens läskedrycker breddats har vi insett att denna läsk förmodligen bör betraktas som en kola champagne. Detta är en helt egen grupp av läskedrycker, och vi har beslutat oss att inte betrakta dem som color och därför inte testa fler på Fulcola. Solo Kola champion original testade vi ändå som en cola, och den får därför ligga kvar.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-

1 kommentar

Daniel

Köpte denna på Guadeloupe när jag var på besök, väldigt söt och smakar champis ungefär. Hade en burk med mig hem som jag tänkte skicka till redaktionen men ni hade ju redan testat en så det var lungt. Letar vidare efter nya kolor att skicka till er! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *