Svrt decaf

Svrt decaf är en koffeinfri och kravmärkt cola. Den tillverkas för Astrid och aporna, en butik för ekologisk och vegetarisk mat i Malmö. “Tillverkad i Danmark” står det på etiketten, men vem som står för tillverkningen anges inte. Däremot står den lilla koden “DK-Ø-8”, vilket en efter lite sökande på nätet verkar betyda att Svrt decaf är tillverkad på Fyn. Astrid och aporna är en såpass ovanlig butik att vi blir lite nyfikna på vilka som får tillverka Svrt decaf och hur arbetet har gått till.

En sak vill vi understryka och diskutera direkt: Svrt decaf är koffeinfri, men den är inte sockerfri. Anledningen till att vi markerar detta är att vårt kvitto säger “Svrt decaf usocker”. Vi har e-postat både Astrid och flera av aporna om saken, så förhoppningsvis är det rättat snart.

Så, undrar vän av ordning, vad har de då sötat Svrt decaf med? Jo, Svrt decaf är sötad med kravmärkt agavesirap. Agavesirap tycks ha ett visst rykte om sig att vara ett “nyttigare” sötningsmedel än vanligt strösocker. Man kan läsa mycket om detta på till exempel Wikipedia, men att agavesirap innehåller helt vanligt socker är det ändå ingen tvekan om.

Förpackningen är i vilket fall som helst riktigt snygg, med bokstäverna Svrt i en brunsvart nyans mot den svarta och lätt mönstrade bakgrunden. Allting är väldigt rent och snyggt. (Fast vi gillar nog färgvalet på koffeinversionen av Svrt snäppet bättre, ljusblått är ändå inte riktigt lika perfekt som helt svartvitt).

När vi häller upp bildas ett tjockt och härligt skum som fräser livligt medan det sjunker undan. Det håller ganska länge och glaset bubblar fint även när det mesta av skummet försvunnit.

Doften är fin cola som drar åt det kryddiga håll som vi känner igen från en del andra colasorter med naturliga ingredienser.

Första smakintrycket är att det är väldigt mycket av frisk citronsyrlighet. Sedan fyller en god colasmak på, och efterhand kommer lite av den där kryddkänslan vi fick i doften. Det är goda smaker, men vi känner att de inte riktigt smälter samman till en helhet. Snarare kommer smakerna på rad, en i taget och utan att mötas. Hela smakbilden är dessutom lite vattnig.

Svrt decaf är i vilket fall som helst lättdrucken och riktigt läskande. Man får en ganska behaglig eftersmak som sitter i länge och inbjuder till att dricka lite mer. För vissa är nog detta en riktig drömcola, men för vår del hade colasmaken gärna fått kliva fram ett steg eller två till och mingla lite mer med de andra inslagen.

(Vi kanske ska tillägga att vår förvirring kring sötningsmedel inte uppstod förrän vi satte oss att finputsa recensionstexten. Den var alltså över huvud taget inte med i bilden under själva testet eller när betygen sattes.)

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
Astrid och aporna
Pris:
13,50 kr
Pris/liter:
40,91 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *