Tukola

Via våra fantastiska läsare har vi än en gång fått en riktigt långväga gäst: kubanska Tukola. Vi fick jobba upp en del självförtroende och invänta rätt tillfälle innan vi kände oss redo och lyckades intala oss att vi var värdiga att prova en så berest gåva. Spännande cola är allvarliga saker!

Burken är på behagliga 355ml och riktigt trevligt designad. Basebollspelare och Ciego montero-loggan ger en egen och snygg stil som passar fint ihop med vad man väntar sig av coladesign. Vi öppnar burken med ett behagligt pys och fyller våra glas.

Tukola skummar finfint vid upphällning, och skummet sjunker sedan undan lugnt och sansat. Colan ser riktig mörk och fin ut. Doften är söt och drar tydligt åt colanappshållet, den doftriktning som gör att man snarare tänker godis än läsk, men med ett lovande friskt och kryddigt inslag mot slutet.

Så tar vi ett första smakprov. Smaken är till vår glädje lika rund och fin som doftintrycket, söt och mjuk rullar den över tungan. Och ja, den smakar som en riktigt god cola, inte som godis. En liten vattnighet gör sig påmind precis när vi ska svälja klunken, men den har nog sin plats. Utan den skulle hela härligheten riskera att sjunka ner i det sockersöta träsket. Som det är nu håler Tukola balansen fint, och fyllig som den är lyckas vi njuta en bra stund av vår burk trots att suget finns där att svepa allt på en gång.

Vi vet ingenting om Tukolas historia – välinformerade läsare får gärna höra av sig – men medan vi avnjuter den kan vi föreställa oss att den stannat i tiden och precis som den kubanska bilparken vårdats ömt i generationer. En cola som bevarats som en cola ska vara. En varm och solig dryck som lyfter även den regnigaste och kyligaste svenska sommardag.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Kuba
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Magnus Bjerg Sturm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *