Uludag cola

Uludag är en turkisk dryckestillverkare och tydligen ett anrikt märke. Uludags webbplats ger tyvärr inte så mycket information som vi skulle önska på engelska, så vi vet inte hur länge man tillverkat sin cola. Helt klart är i alla fall att man är så stora att man nått hela vägen till Sverige, vår recensionsflaska är nämligen såväl inköpt här som försedd med svensk etikett.

För att fortsätta med flaskan är det fråga om en söt liten glasflaska på ödmjuka 25 centiliter. En känsla av barnportion infinners sig, speciellt när vi placerar flaskan bredvid vårt testglas.

Skummet lägger sig snabbt men var kul så länge det varade. Som tur är bubblar det fint i glaset även efteråt, så intrycket är fint. Färgen är ganska ljus, på men inte över gränsen till att ge ett utspätt intryck. Doften är mycket diskret och lyckas inte göra något intryck alls på oss. Vi tar och smakar istället.

Smaken är oväntat fyllig och söt. Faktum är att Uludag cola smakar socker av bättre märke mer än något annat. Kolsyrenivån är behaglig. En rundning av colasmak finns också där, men eftersom sötman är så dominerande blir helhetsintrycket snarare godis än läsk.

Nu är en känsla av godis absolut inget fel i sig. Tvärt om tar vi oss ganska snabbt igenom flaskan en liten smutt i taget.

Vi önskar att vi kunde få fatt i doften lite mer, men den är så diskret att vi gång på gång misslyckas. Någonting piggt, kanske lite kryddigt och med en avlägsen tanke på gräs eller grönt te finns det i den, men vi märker det bara när vi tänker att Uludag cola inte skulle dofta något alls. Det är bara då vi inser att det finns en doft där, men sedan glider den undan igen, flyktig som en skugga.

Smaken är det lyckligtvis enklare att få grepp om: Uludag cola smakar helt enkelt som en god cola överskuggad av sötman. Det betyder inte att colan är vansinnigt söt, bara att sötman är mycket mer framträdande än själva colasmaken. I vilket fall som helst börjar vi känna oss väldigt nödja när flaskan går mot sitt slut. Det var nog ingen dum idé med små flaskor, trots allt.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 25cl
Inköpsställe:
Järntorget, Eskilstuna
Pris:
-
Pris/liter:
-
Övrigt:
Colans bäst-före-datum hade passerats
Donerad av:
Mattias Eriksson

9 kommentarer

Fredrik Björeman

Tack! Vårt testexemplar köptes i Eskilstuna, men enligt vår käre donator har butiken inte kvar Uludag cola längre.

Petter Ericsson

“Flyktig som en skugga” :-). Fulcola, era recensioner är till hälften colatester och till hälften poesi! Gällande Uludag så verkar den onekligen väldigt söt vilket antagligen gör den mindre läskande än vad den annars hade varit – fast riktigt väl kyld och kanske med citron så kommer den till sin fulla rätt?

Stefan

Ska finnas i lågpris Hjällbo i Göteborg. Var runt och tittade idag men hittade inte. borde vara Simmo lågpris i Hjällbo centrum. Men såg ingen butik med det namnet. Nån som bor i området och vet exakt var den ligger?

Stefan (svrt)

Colan har funnits på Alibaba livs i Örebro förut, men har inte varit där på ett halvår så jag vet inte om de har den längre. Men bor ni i närheten av Örebro så ta en kik där.

Franz

Står ju 1930 som årtal på flaskan ;)
Finns på EG:s fyndmarknad i Botkyrka i Stockholm. 4 kr per flarra.

Grymt god, som en smält isglass.

Anders

Jag köpte en 25 cl Uludag cola på Sahands Livs i Västerås idag. Och ja, den är söt som kolsyrade, flytande colanappar.

Robin

Köpte den på soda nation på söder i sthlm, 2 st för 45 kr. En god cola som jag definitivt kommer köpa igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *