Virgil’s real cola

Historien om Virgil’s är historien om Ed Crowley, mannen som bestämde sig för att skapa världens bästa root beer. Djupgående efterforskningar och resor världen över efter de bästa ingredienserna ledde fram till Virgil’s root beer, som tydligen rankas högt i finsmakarkretsar. Ed har numera gått i pension, men Virgil’s utbud har breddats med fler naturliga och genuina drycker som förhoppningsvis lever upp till den mycket högt lagda ribban. Vi på Fulcola har till vår stora glädje fått en flaska Virgil’s real cola donerad till oss, och denna står i fokus för dagens test.

Förpackningen är en riktigt snygg glasflaska med en ännu snyggare etikett, allt i en skön retro-aktig stil. Intrycket påminner om en bättre öl med glimten i ögat, och den känslan minskar förstås inte av att det står “Virgil’s micro brewed real cola” på etiketten. Innehållsförteckningen gör också ett mycket trevligt intryck, fri som den är från märkliga kemiska benämningar, E-nummer och liknande. Istället hittar vi lättfattliga saker som vanilj, kanel, muskot, apelsinolja med mera. Det känns kort sagt som att ingredienslistan ger tyngd bakom löftet att skapa naturlig läsk på noggrant utvalda råvaror. Koffeinfri tycks Virgil’s real cola också vara, som en liten detalj i sammanhanget.

Vi sliter oss från flaskans utseende och visioner av glada kryddodlingar, vrider av kapsylen (vridkapsyler ger alltid en glad gubbe i kanten av protokollet, även om det här är en ganska vass rackare som vi gärna tar till skjortärmen för) och häller upp. Virgil’s real cola skummar återhållsamt men vackert, och colan är riktigt inbjudande mörk i glaset när den mjukt bubblande inväntar vårt första smakprov. När glaset höjs mot munnen nås näsan av en doft med djupa kryddiga toner.

Vi tar en rejäl klunk och låter Virgil’s real cola fylla munnen. Det är en ganska söt cola med en klassisk colasmak. Det smakar kvalitet och gott hantverk, men samtidigt måste vi säga att smakupplevelsen är lite … intetsägande. Man har lyckats fantastiskt bra med att skapa en helt naturlig och koffeinfri cola som smakar just cola, solitt och som en helhet utan oväntade vattnigheter eller smaker som inte gifter sig. Det är ett helgjutet jobb och mycket bra i sig, men vi hittar inget i smaken som får den att kännas riktigt egen och unik. Kan man säga att något smakar så bra man kunnat hoppas, samtidigt som man inser att man velat ha något mer? I så fall är det nog något sådant som händer oss här och nu. När Virgil’s kommit såhär långt och lyckats såhär bra kan vi inte låta bli att hoppas att man på något sätt lyckas ta sin cola ännu ett steg. I så fall kan vi mycket väl tänka oss att börja prata om riktig fincolastatus.

Om Virgil’s real cola fanns i butikshyllorna nära oss och inte var alltför dyr så skulle vi mer än gärna välja den då och då. Men, vi skulle välja den främst för den sköna flaskan och det naturliga innehållet snarare än den unika smaken.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 35,5cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Stefan Edquist

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *