White rock vanilla cola

White rock säger sig vara ett av USA:s äldsta bryggerier. Man skriver 1871 som startår, så även om man till en början tycks ha fokuserat helt på mineralvatten har White rock onekligen haft ett tag på sig att slipa sina konster. I skrivande stund har vi alltså till vår glädje och nyfikenhet en burk av företagets vaniljcola framför oss.

Till en början är vi inte alls imponerade av förpackningen. Burkens design förefaller oss lite oinspirerad och nästan urblekt. Men på något sätt växer stilen för våra ögon, och efter ytterligare några funderare börjar den snarare kännas lite gammaldags charmig. En stund senare sliter vi blicken från prinsessan Psyche, som är något av White rocks maskot, återvänder till nuet och öppnar burken.

Det skummar ordentligt när vi häller upp, ett ganska tjockt och trevligt skum som sjunker undan i makligt tempo. White rock vanilla cola är ganska ljus till färgen, det är inte utan att glaset ger ett ölaktigt intryck där det står och inväntar den första klunken. Det är ganska gott om bubblor, men inget enormt liv i glaset. Sammantaget ser det ganska trevligt ut, men det är ingen riktig colakänsla på intrycket.

Doften är fylld av söt (det är nog vaniljdoften som gör det) citrus och nejlika. Som att lukta på en perfekt mogen apelsin dekorerad med kryddnejlikor inför jul. En mjuk vaniljton rundar av doftupplevelsen på ett mycket lovande sätt. Med smaklökarna på helspänn höjer vi glaset och smakar.

White rock vanilla cola är ganska lugn i munnen också, även om det finns kolsyra så att det räcker för en viss friskhet och pigghet. Vaniljsötman finns i smaken också, och den balanseras av en viss beska som vi ena stunden gillar, andra stunden känner oss tveksamma till. En viss känsla av banan infinner sig också. I övrigt känns smaken tyvärr lite blek och platt, vi söker ivrigt men förgäves efter mer cola och fyllighet.

Allt detta kanske låter som märkliga smakblandningar och en ganska tam upplevelse, men faktum är att smaken och doften på White rock vanilla cola utgör en riktigt trevlig helhet. Doften får oss att tänka på jul och mysiga asiatiska livsmedelsbutiker, och smaken är mjuk och behaglig utan att den tydliga vaniljen tar över och utan att bli för sliskig. Vi kanske inte skulle hälla i oss flera liter (och det är ingen riktig törstsläckare), men när testburken går mot sitt slut har vi fortfarande en skön mersmak. Sämre dryckesupplevelse än så kan man utan större problem få.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Örsta livs & grill
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Mattias Eriksson

4 kommentarer

Stefan (GBG)

Vanilj cola är ingen favorit. Men denna får man se till att få tag på. Värt att testa. Bra recension!

cole

Vart vart vart kan man hitta den i sthlm?!?! :)
måste ha!

cole

Säljs just nu ut för 2 spänn burken på Ica Aptiten på söder!
Kan förstå varför dock ;) Tyvärr en riktig besvikelse, man kan tro att den bryggs på licens i Sverige typ? Verkar som burken är printad här iaf.

Sätter liknande betyg som er och hade liknande upplevelser .
http://sockerbiten.tumblr.com/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *