Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola “återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som “den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

161 kommentarer

Tomas

Jag håller inte med Martin över huvud taget. Jag åker till USA ungefär en gång per år för att träffa vänner. Colan där är annorlunda. Den känns lite surare och mer kolsyrad.

Staffan

Den klassiska Coca Cola’n har aldrig hört till min favoriter. Det går an att dricka den iskall ur burk, men annars tycker jag framförallt den svenska saknar smak. Nu har jag slutat dricka sockerläsk helt dock.

Bee

Coca-cola äger livet, våga inte påstå något annat! Coca-cola for lajf

n1993

Stör mig på fosforsyran i CocaCola. Man får en riktitgt äcklig känsla på tänderna… Plus att den innehåller alldeles för mycket kolsyra… Kan inte drica en 33cl-burk utan att få ont i magen…

Hans

Cola e de Colaste jag vet!
ahhaha fatta ni… colaste,, hahha.. din tröge jävla blondin!

Microbryggarn

Såg kommentaren om Rally Cola. Det var faktiskt inte “Lillbryggarn” utan dennes far, “Bryggarn”, som var först med Rally Cola. “Bryggarn” var rallyförare och ägde Rasbo Bryggeri, utanför Uppsala. Bryggeriet gjorde flera olika läsksorter men bl.a. också Rally Cola. Jag tror “Lillbryggarn” även arbetade inom företaget. Bryggeriet las ner nån gång på 80-talet. Jag vet detta för “Bryggarn” var nämligen min farfar och “Lillbryggarn” är min farbror.

Fredrik

Coca-cola är utan tvekan cola “som den ska vara”! Inget snack om saken. Det finns inget substitut som är tillräckligt bra om man verkligen vill ha Coca-cola. Var nyligen i Egypten och det var nästan lögn i helsike att få tag på Coca-cola. Pepsi däremot, det fanns över allt. Men slutligen fann jag i alla fall en butik som hade. Det var gudomligt! ;)

Carl

En bra cola men den e inte värd pengarna ! Det finns många color som har bättre smak än Coca Cola. Jag tycker den smakar lite torr som kall och den smakar brunsunkig kravallprupp som varm :-) Alla har dock olika åsikter men jag föreslår Jolt, Cuba-Cola.

Nefus

När jag var i Kroatien sommaren 2005 så fanns det 1 liters flaskor

Per Hofman

Mycket god, men sämre än både light och min favorit Coke Zero!

Anonym

God men jag gillar inte att det är sån stark kolsyra i den, gillar light versionen bättre för i den känner man inte lika mycket kolsyra.

Viktor

Coca Cola kan enlgt mig inte ens jämföra sig med Pepsi. Coca Cola har alldeles för mycket kolsyra(eller colasyra?;P) för min smak, och på tok för stark sockersmak. Tacka vet jag Pepsi. :)

Sten-otto

Duger till frukost när man är bakfull men annars för söt och illa överkolsyrad

Christoffer Blomqvist

Jag vet att detta skulle göra ert arbete mycket jobbigare och många skulle kanske inte se poängen i det, men ni borde testa olika länders Coca-cola. Det är en värld av skillnad mellan olika länders Coca-cola, t.ex. så är Finlands Coca-cola oerhört mycket godare än den svenska varianten. Det finns ju olika saker länderna får variera när de producerar Coca-cola; Spanien använder t.ex. färdigt kolsyrat vatten i sin Coca-cola istället för att kolsyra hela blandningen, vilket ger den där bekanta, metalliska smaken hos mineralvatten. Enligt mig (och många andra, sök runt på nätet) så är mexikansk Coca-cola godast (finns förklarat varför, bättre vanilj t.ex), men tätt därefter kommer enligt mig finsk. Svensk är nog den nästsämsta sorten (spansk är sämst, och jag har testat många olika länders Coca-cola), och därför anser jag att ert betyg av Coca-cola känns lite orättvist. Misstolka mig dock inte, jag anser att Fulcola är en väldigt bra sida, så detta är inte någon sorts attack, bara ett förslag.

PS. Om ni undrar varför jag testat många olika länders Coca-cola så är jag samlare; har olika sorters oöppnade flaskor från kanske 15 länder :P Inte alltför många, men jag har inte hållit på såå länge.
DS.

Christoffer Blomqvist

Det var ett väldigt konstigt resultat ni fick i eran undersökning, tydligen är era smaksinnen väldigt hämmade. Klart att restaurang-cola smakar olika på olika ställen, men det jag pratade om var givetvis hur olika länders Coca-cola smakar i en 0.5 liters plastflaska (pet), och de smakar väldigt olika. Varför har annars Coca-cola Company prisutdelning varje år till det land som producerar bäst Coca-cola? Detta kan jag inte konfirmera helt dock, men en kille jag känner som jobbar för Coca-cola Finland berättade iallafall att Finland vann 2003, så att..

In i hela leken av smaker måste ju även tillägas att olika flaskor av Coca-cola smakar olika, även fast det är samma fabrik som gör dem; en del kan ha mera citronsmak och så vidare, olika “batches” ungefär.

Sen så smakar de även väldigt olika beroende på behållare; glas bäst, sedan burk och till sist plast.

Man tycker ju att ni som driver en sådan här sida borde kunna känna smaker bättre, men men.

anton

det är den bästa men det ska vara dyr cola hahahahahaha ni som inte gillar den!!

Erik

Jag kommer ihåg när jag drack Coca-cola första gången, jag satt på bänken i köket när jag var kanske 5 år (osäkert) och då kom mormor in i rummet med en kasse med en 1,5l cola flaska och frågade om jag och min syster ville smaka, så fick jag ett väldigt litet glas kommer jag ihåg, ungefär ett sånt man drickes snaps i fasst kanske lite större. Jag satt fortfarande på köksbänken och höll det lilla glaset i min hand, och så drack jag en liten klunk, oj vilken godisliknande smak så söt, men så kom kolsyran buuu ish! Jag tyckte inte om känslan av kålsyran så jag gav tillbaka glaset till min mormor som hällde ut det i slasken, dock så gillade min syster det ganska mkt :P

Torch

Är Coca-colaholic…

Vem kan leva utan denna? Ingen!!!!

Svarta guldet så att säga.

eva

köpte billiga 1.5l coca cola från netto, men upptäckte att de var tillverkade “inom EU” för coca cola sverige,
smakade mer kaffe än svensk cola, och beskare sötma

hoppas de inte tänker överge den vanliga svenska colan för denna billigare variant som tillverkas antagligen i polen

frågan är om det är vattnet eller sockret som skiljer sig, i sverige används 66% danisco sockerlösning, vem vet vilken skit de blandar i utomlands

Duke

Smaken i Coca-cola ligger, tror jag, ärligt talat inte hur vidare man tillverkat den, för det är ju strävan efter att det ska smaka exakt likadant (är det inte samma recept i hela världen?) Jag tror stenhårt på att det beror på vattnet i sig som det tillverkas i. Precis som vi har olika gott vatten i olika stadsdelar i svenska städer (hårt vatten osv) så har olika länder olika smaker på vattnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *