Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola “återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som “den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

161 kommentarer

Jack

Duke: e du rolig eller? Jag lovar dig te 110% att all coca cola som säljs i sverige inte e gjord i eller för sverige!!!!

Martin Gunnarsson

En viss del av tillverkningsprocessen sker absolut i Sverige, i Jordbro närmare bestämt.

jadjfsaamp

vad är detta för cola? Coca-cola? konstigt namn.

Finns inte här!

Tim

Är det inte oseriöst att Coca-cola som ändå är så mycket cola man kan komma bara får en 4?

Martin Gunnarsson

Missförstå oss rätt, Coca-cola är en extremt lyckad colasort, men det är ändå bara “vanlig cola”. Prova lite mer udda sorter så tror jag att du också kommer att inse att det finns en nivå över Coca-cola!

peter

Det finns bara en Cola som är värd att kallas Cola o det är denna. Detta är ju CocaCola, och bör inte jämföras med andra Color. Kanske är lite trångsynt men blir så trött när man beställer en cola på nått fik o får en taskig cubacola.

Jolt regerar

peter//
Personligen blir jag trött när jag beställer en Pepsi (eller ngn annan cola sort) och personalen kommer med en Coca-cola istället för att säga att de inte har den efterfrågade cola sorten.

Cola Fan

//Martin eller Fredrik

De fem sista “Tipsen” är ju inte direkt seriösa. Kanske dags att rensa lite.

Philippe

Föreslår att ni tar bort “inköpsställen” för Coca-cola och skriver att den går att hitta överallt i Sverige.

räkcola

tipsa itsället vart man kan köpa 2L det går inte hitta överallt! 2L är sällsynta!

H-G

//Philippe
Tro mig, den finns inte att köpa överallt. Den finns att köpa nästan över allt. Har en kompis som har en camping/vandrarhem och han har den tex inte (till alla norrmäns stora fasa, tänk att behöva dricka spendrupscola).

ivana

hej jag är micke intereserat att jobba inom cocacola com truckförare,lgerarbetare,packare.jag har trckkort A1,A2och B.ivana ni kan ringa mig på min mobil nr.073o249577.tack.

=/

Cola-cola är ungefär som Apple.. folk köper deras produkter bara för att alla andra gör det!

Jolt King

// =/

Apples problem som datortillverkare är att de har en ganska liten del av den totala marknaden. Om Cola-cola hade haft en lika “stor” del av dryckesmarknaden i tex Sverige så hade du fått leta efter affärer där deras drycker fanns. Ungefär som när man vill dricka något annat än Pepsi och ovan nämnda dryck.

Benny

Ja, vad säger man.. Originalet och tillika världens mest kända läskedryck, och man förstår ju varför för den är riktigt god, det kan man inte sticka under stol med, dock så finns det ju faktiskt godare men detta är ändå måttstocken och referensen alla andra bör jämföras med.

alexander

hmm, Coca-cola har ju fått sitt namn från att de hadde kokain (cocain) i den från början.
mums kokain dricka. det vore något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *