Coca-cola

Coca-cola var en av de allra första color vi testade. Av naturliga skäl var vi inte lika fullfjädrade colatestare då som vi är nu, och vi har därför känt ett bra tag att recensionen behövde uppdateras. Här är resultatet, som från och med nu ersätter den gamla recensionen.

Vad ska man säga om colan som mer eller mindre definierar cola? Det finns mycket sockervattensfilosofi att gräva ner sig i, men en sak är säker: Coca-cola kan man knappast prova med helt nya ögon. Det är nog ganska få som tydligt minns sin första colaupplevelse. (Har jag fel där läser vi med glädje era första och/eller starkaste colaupplevelser i kommentarerna!) Min mormor liftade till Paris och drack där Coca-cola tillsammans med morfar innan drycken ens blev tillåten i Sverige, men vi som är av lite senare datum får ju mer eller mindre cola redan med barnmaten. Nåja.

Förpackningen hade vi inte mycket att säga om i vår första recension, och det har vi väl egentligen inte nu heller. Den aktuella designen på etiketten (och tillhörande flodvåg av reklam) är i mitt tycke riktigt trevlig, färgberikad variation från baslinjen.

Skummet är väldigt snabbt försvinnande, men kolsyran är riklig. Glaset är fullt av stora fina bubblor som håller sig kvar och skapar ett mysigt bubblande ljud bra mycket längre än jag väntat mig.

Det doftar cola. Och smakar så. Jag dricker oftast lightcolor, så ofta när jag dricker sockercola “återupptäcker” jag hur fyllig den känns. En bekant till mig har beskrivit Coca-cola som “den ultimata läskedrycken. Den bara glider ner.” och det ligger verkligen något i det. Coca-cola smakar sött och rejält med cola, men lämnar ändå inte någon extrem sliskkänsla i munnen.

När Coca cola tappar i kolsyermängd, som dagen efter första öppnandet, blir den klart sliskigare. Men även med mer sliskighetskänsla och mindre svalka är den nästan misstänkt lättdrucken.

Jag gav mig in i den här recensionen med föresatsen att försöka se på Coca-cola med lite nya och kanske kritiska ögon. Det gick förstås inte alls. Det är nog helt enkelt för inpräntat i mig att det är detta som är cola med stort C. Förfinad, bearbetad och marknadsförd genom åren för att vara den nedglidande läskedrycken. Lika trygg och stabil som Volvo, IKEA och McDonalds. Det är, faktiskt, fortfarande, gott och välgjort, men aldrig överraskande och spännande. Därför blir det, efter många cirkelfunderingar, till slut en fyra i smakbetyg. Mer än så skulle ändå kännas lite som att sätta maxbetyg på mellanmjölk.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop Konsum
Pris:
15,90 kr
Pris/liter:
10,60 kr

161 kommentarer

Simon Blomqvist

Hej vi säljer 2L cocacola!
http://www.agenteyes.se klicka vidare till internetcafé
Vi finns på Söder i Stockholm
2L 17kr
PS
Jag undrar hur många % kolsyra det är i Cocal cola?
Vikt % ?
Volym ?
Någon som vet?
DS

Alex

Coca-cola är orginalet. Världens starkaste varumärke. Coke uppfann den kolsyrade läskedrycken. Alla andra är kopior. Det är skandal att betyget inte är 5 av 5 i alla kategorier.

Martin Gunnarsson

Då borde alltså den första bilen få full pott i ett av dagens biltester också?
Kolsyrade drycker, framför allt vatten, fanns för övrigt ungefär hundra år innan Coca-cola kom till världen …

kycklingflaskan

Menar du det? det låter lite läskigt att cola har mer koldioxid än vatten?! Nu tror inte vågar dricka Coca-cola mer. hhmm.. eller det kan du ha rätt i. det kanske därför coca cola är så stark kolsyrat. kolsyra innehåller koldioxid.

Martin Gunnarsson

Det är säkert inget unikt för Coca-cola, “normalkolsyrat” vatten innehåller nog mer koldioxid än vatten till volym sett.

kycklingflaskan

lite Scarry! eller så är nog sant. Om man skakar läsken eller den öppna och ute så försvinner kolsyra försvinner även koldioxiden också?

Martin Gunnarsson

Öh, ja, men jag ser inte vad det skulle leda till? Du andas ju in betydligt mer koldioxid på en minut än vad som finns i en flaska läsk.

Johan

Jag kan förstå att ni inte ger full pott om ni inte gillar smaken (vilket jag iofs inte förstår heller), men att motivera det dåliga betyget med att den är så välkänd och ordinär?

Det funkar inte.

Stoffe

Bra skrivet Fredrik.
Det stämde 2007, men visst har något hänt med coca cola det senaste året? Nuförtiden försvinner kolsyran så fort man hällt drycken i ett glas. Kvar blir en sliskig avslagen dryck som jag inte kan dricka utan att grimasera. Alu eller PET har ingen betydelse.
Vad sägs om att göra om testet?

Martin

Cola på burk håller sig kolsyrad hur bra som helst.

Och ja, Coca cola ska drickas ur burk.

Jens

tänkte bara på de första kommentarerna. Liten kemi lektion. Kolsyra är det som bildas när koldioxid blandas med vatten. Coca Cola är ju klart den ultimata drycken även om det finns en del som av personlig erfarenhet eller andra skäl inte tycker så. Vad tänker man först på när någon säger cola? jag tänker ju självklart Coca Cola men det är nog en produkt av all reklam men jag tror nog samtidigt att det beror mycket på smaken.

Glenn

Martin: Nej, coca cola ska givetvis drickas ur *glasflaska*.

Anonym

coca cola är perfect cola dricka till när tittar på OS!

Killer Coke

Från Killer Cokes nyhetsbrev den 23 mars 2010.
Nu börjar skruvarna dras åt i Sverige med!

Stockholm University, Stockholm, Sweden
On February 8, Students packed an auditorium at Stockholm University with more than 150 people to watch “The Coca-cola Case.” Students set up a Skype hookup with Campaign Director Ray Rogers. Ray answered numerous questions after its showing. This has led to students mobilizing a campaign to kick Coke off the University campus. A Coke representative was scheduled to be present at the screening as part of a panel, but as usual, pulled out at the last minute.

As a followup to “The Coca-cola Case”, the students are planning to show the 2007 Channel 4 (UK) film “Mark Thomas on Coca-cola”, another well-researched film that Coca-cola doesn’t want seen.

Anonym

Ärligt talat, vad ser ni för gott i det där slisket? Släpper du ner en tand i ett glas med cola i under natten kommer den att fräta sönder. “Smak” för stunden, hål för livet!?

Martin Gunnarsson

När jag var på besök hos Coca-cola för ett par år sen visade de en förseglad flaska Coca-cola med en tand i. Den hade legat där sedan 1985, och började se lite svart ut, men den var absolut inte sönderfrätt. Självklart kan den vara fejkad, men det tror jag faktiskt inte. Om Coca-cola löste upp en tand på en natt skulle varje glas ge extrema skador på tänderna, och andra delar av kroppen också för den delen.

Petter

Amerikansk Coca Cola görs vanligtvis på corn syrup som det stog i nån tidig komentar istället för sockerbetor som den svenska. Men det finns även kosher Coca Cola i USA som är gjord på rörsocker som tydligen ska smaka annorlunda och bättre. Den har gul kork istället för röd

Martin Gunnarsson

Det stämmer, så vitt jag vet finns bara kosher-varianterna av Coca-cola och Pepsi under den judiska påsken (“passover” på engelska), men många verkar påstå att de är klart godare.

Ludde

Myten om att coca cola smakar likadant i alla länder är inte sann! Var i ett asiatiskt land på semester och den första reaktionen när jag smakade colan där var att den smakade sötare, men inte på ett negativt sett. Jag tog hem en burk och gjorde ett blindtest med “vanlig svensk” coca cola. Det var skillnad!

Martin R

När jag praktiserade hos ett lastbilsåkeri körde vi mycket cola, och jag märkte då (blev hela tiden bjuden på massa cola) att cola som ännu inte körts ut är det stor skillnad på, smakmässigt. Mycket godare och kolsyran upplevs på err helt annat sätt än annars. Antar att colan skakas en hel del när den körs…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *