Ubuntu cola

Ubuntu cola är världens första rättvisemärkta cola, och den säljs i skrivande stund endast i Storbritannien och Sverige. För den som har bott i en skrubb de senaste åren kan vi berätta att rättvisemärkta varor produceras på ett sådant sätt att människorna längst ned i leverantörskedjan får skäligt betalt för sina råvaror, istället för att priserna pressas så lågt som möjligt till varje pris. Rättvisemärkta produkter är ofta lite dyrare än sina “orättvisa” motsvarigheter, men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

Cola som produceras i syfte att få fram ett nyttigare eller mer naturligt alternativ till standardprodukterna brukar oftast bli ganska misslyckade, i alla fall när det gäller smaken. Några såna problem medför alltså inte rättvisemärkningen, eftersom själva recepten inte behöver skilja sig ett dugg från andra produkter.

Ubuntu cola har ett väldigt kompakt skum, men inte på något negativt sätt. Skummet försvinner lagom fort och är inte i vägen på något sätt. Colan är lite ljusare i färgen än många andra sorter, men det är nog inget normala människor lägger märke till. Colan ser över lag väldigt trevlig ut.

Lukten är lite odefinierat sött, den påminner om något, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. Smaken är desto tydligare, den är väldigt söt och har starka inslag av russin. Den smakar nästan mer russin än cola, och det är ju inte riktigt tanken får man anta. Trots det är det en god, och smaken är onekligen speciell. Tyvärr är det ju så med söta colasorter att man får nog ganska fort, och samma sak gäller Ubuntu cola. En burk är ungefär vad man klarar av, sen blir sötman för mycket.

Burkens design är extremt ren, helvit med ett fåtal cirklar i ganska diskreta färger. Rättvisemärkningen har en väldigt framstående position högst upp på framsidan. För alla datornördar där ute ska vi kanske förtydliga att namnet Ubuntu inte har något med operativsystemet Ubuntu att göra. Det är snarare så att båda namnen är tagna från samma källa, en afrikansk livsfilosofi som går ut på att hjälpa andra, utan att för den sakens skull offra sig själv. Däremot kommer säkert en och annan Linux-fantast att skina upp när de ser colan och spara den tomma burken på sitt skrivbord för att namnet är coolt.

Sammanfattningsvis är Ubuntu cola lite för söt för vår smak, men inte så söt att den inte funkar. Den passar nog utmärkt till en fika, men inte alls till exempelvis mat. Den ganska påtagliga russinsmaken passar nog inte alla, men vi gillar som bekant colasmaker som går sin egen väg. Såhär i juletider kanske det kan passa fint med lite russininslag i colan, kanske som ett alternativ till must?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Barista fairtrade coffee, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Barista fairtrade coffee

116 kommentarer

Micke L

Hej!

Visst den kankse inte går att jämnföra med “vanlig” Cola, men åh andra sidan du slipper smaken av enbart vatten och socker som vanlig Cola smakar, mer eller mindre. Samt att du hjälper till att göra vår värld mer rättvis genom att handla dessa produkter. Denna Cola är det enda jag dricker, bojkottar Coca Cola totalt!

Andreas

Har smakat den här ett par gånger och gillar verkligen inte smaken.

Johan F

Inte jätteimponerad. Rätt ok, men lite frätande eftersmak i halsen.

Anonym

Gillar den mycket. Men dricker man för mycket känns den lite väl söt. Finns ofta på Coop har jag sett. Bonus för att den är fairtrade och dess namnkoppling till världens bästa operativsystem:)

Sol

Helt klart bästa colan för tillfället!

Godare colasmak som i Pepsi och lika mycket kolsyra som en Coca. Klart bättre än båda jättarna. Lite dyr men det får man ta.

Göran

Hemma så har varken Willy’s eller ICA den längre. På Willy’s så säger de att det beror på beslut i Sthlm, på ICA butikerna att den säljer för dåligt. När jag då påpekade att det kunde bero på att de gömde den längst i i hörnet av dricka avdelningen, och att den nog skulle sälja bättre om den fick en mer framskjuten placering så sade de att det inte gick pga Coca-cola inte tillät det…….

Göran

Tur att Coop fortfarande tar in den i alla fall. Kommer att köpa ett flak till helgen.

Olof

Fantastiskt god cola mycket godare än den vanliga. Mycket mindre socker också. I en standard Coca-cola är det 35 g socker per 100 ml, i denna är det 10 g. Mycket bättre för vår hälsa, vår jord, och arbetarna som skördar sockret här. Bojkotta den andra skiten. Det finns ställen på jorden som inte har rinnande vatten men visst finns det en Coca-cola automat där…

Birgitta Nilsson

Den godaste colan!!!! Lite rundare smak än de större konkurrenterna med både fruktig och lagom syrlig smak. Har köpt den på Coop fram tills i våras. Då slutade Coop att köpa in och sälja Ubuntu. Ica slutade att sälja Ubuntu för flera år sedan. Skäms!!!
Är det de stora märkena som tvingar fram det eller att butikerna vill ha högsta möjliga försäljning per ytenhet på sina hyllor. Valfriheten för kunderna kommer i sista hand. Tidigare köpte jag ett flak åt gången. Nu köper jag ett par stycken åt gången på Barista. Skulle vilja kunna köpa i butik igen. Någon som har tips på inköpsställen i Skåne där jag bor? Kanske någon grossist som vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *