Ubuntu cola

Ubuntu cola är världens första rättvisemärkta cola, och den säljs i skrivande stund endast i Storbritannien och Sverige. För den som har bott i en skrubb de senaste åren kan vi berätta att rättvisemärkta varor produceras på ett sådant sätt att människorna längst ned i leverantörskedjan får skäligt betalt för sina råvaror, istället för att priserna pressas så lågt som möjligt till varje pris. Rättvisemärkta produkter är ofta lite dyrare än sina “orättvisa” motsvarigheter, men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

Cola som produceras i syfte att få fram ett nyttigare eller mer naturligt alternativ till standardprodukterna brukar oftast bli ganska misslyckade, i alla fall när det gäller smaken. Några såna problem medför alltså inte rättvisemärkningen, eftersom själva recepten inte behöver skilja sig ett dugg från andra produkter.

Ubuntu cola har ett väldigt kompakt skum, men inte på något negativt sätt. Skummet försvinner lagom fort och är inte i vägen på något sätt. Colan är lite ljusare i färgen än många andra sorter, men det är nog inget normala människor lägger märke till. Colan ser över lag väldigt trevlig ut.

Lukten är lite odefinierat sött, den påminner om något, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. Smaken är desto tydligare, den är väldigt söt och har starka inslag av russin. Den smakar nästan mer russin än cola, och det är ju inte riktigt tanken får man anta. Trots det är det en god, och smaken är onekligen speciell. Tyvärr är det ju så med söta colasorter att man får nog ganska fort, och samma sak gäller Ubuntu cola. En burk är ungefär vad man klarar av, sen blir sötman för mycket.

Burkens design är extremt ren, helvit med ett fåtal cirklar i ganska diskreta färger. Rättvisemärkningen har en väldigt framstående position högst upp på framsidan. För alla datornördar där ute ska vi kanske förtydliga att namnet Ubuntu inte har något med operativsystemet Ubuntu att göra. Det är snarare så att båda namnen är tagna från samma källa, en afrikansk livsfilosofi som går ut på att hjälpa andra, utan att för den sakens skull offra sig själv. Däremot kommer säkert en och annan Linux-fantast att skina upp när de ser colan och spara den tomma burken på sitt skrivbord för att namnet är coolt.

Sammanfattningsvis är Ubuntu cola lite för söt för vår smak, men inte så söt att den inte funkar. Den passar nog utmärkt till en fika, men inte alls till exempelvis mat. Den ganska påtagliga russinsmaken passar nog inte alla, men vi gillar som bekant colasmaker som går sin egen väg. Såhär i juletider kanske det kan passa fint med lite russininslag i colan, kanske som ett alternativ till must?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Barista fairtrade coffee, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Barista fairtrade coffee

116 kommentarer

Anonym

älskar den här. Föresten har denna cola nägot att göra med operativsystemet ubuntu

magnus

denna är riktigt god, sen är den ju också fairtrade maärkt, vliket bara kan ses som bra :)

Johan

Bra och bra med rättvisemärkt, det vore jo bra om det fungerade i praktiken.. Tyvärr såg man ju på TV(minns inte vilken kanal -typ kalla fakta eller updrag granskning om te sorterna..) ett inslag om att alla tillverkare inte följer dessa regler dessutom om barnen inte får jobba får de ju inga pengar alls och får familjen inte in några pengar så har de ingen mat.. så det är svårt det här..

Blasphemous Girl

Jag tycker att den smakar precis som smält Calippoglass, asgott alltså. Yum!

z-nexx

Perfekt att ha på lan och andra uppesittarkvällar, då denna skänker ofantliga mängder långvarig energi i klass med Jolt cola

Gnuet

Ah, en fin cola det här. Rättvisemärkningen och namnet gör den inte mindre god.

Fisksoppa

En fin cola. Ger en en liten energikick. Och kostar inte så farligt mycket…Framförallt som Linuxanvändare så kan jag inte annat mer än att älska den.

Rikard

Denna är riktigt god faktiskt, var på bio och köpte en Ubuntu och en Pepsi. Och när Ubuntu var slut och började på Pepsi så saknade jag Ubuntu. Ska alltid köpa den när den finns tillgänglig.

Kinga

Den är helt värdelös, det e bara sockret som e rättvisemärkt och den smakar i princip skit, BLÄÄÄÄÄÄÄ

Fredrik Björeman

Angående att det “bara” är sockret som är rättvisemärkt: det finns vad jag kan se inga fler ingredienser i Ubuntu cola som täcks av Fairtrade-märkningen. Vatten, kolsyra och smakämnen faller ju på ett ganska naturligt sätt utanför det Fairtrade inriktar sig på.

Stefan Börjesson

Denna colan är god, köpte den i flaska först och tyckte att den var ganska god så jag köpte hem några burkar och så fort burkarna var slut började jag sakna den… Den smakar annorlunda mot Coca-cola och är godare än Coca-cola enligt mig

H-G

Dags för helg och det finns inte många sätt som är bättre att börja helgen med än att dricka en Ubuntu cola. (Skulle i så fall vara en Boylans Sugar Cane cola, men dem sparar jag till speciella tillfällen.)

Kycklingcola

Unbuntu är så jäkla god riktigt snygg förpakning!

Andreas

Skulle gärna testa denna om den fanns i sockerfri variant. Sockercola är tyvärr inget för mig, rättvisemärkt eller ej…

Stefan

kul att se att folk nyligen fyllt i att den finns, har varit orolig då jag inte hittat den på varesig coop eller ica här där jag bor.. den fanns överallt i höstas dock och i vintras också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *