Ubuntu cola

Ubuntu cola är världens första rättvisemärkta cola, och den säljs i skrivande stund endast i Storbritannien och Sverige. För den som har bott i en skrubb de senaste åren kan vi berätta att rättvisemärkta varor produceras på ett sådant sätt att människorna längst ned i leverantörskedjan får skäligt betalt för sina råvaror, istället för att priserna pressas så lågt som möjligt till varje pris. Rättvisemärkta produkter är ofta lite dyrare än sina “orättvisa” motsvarigheter, men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

Cola som produceras i syfte att få fram ett nyttigare eller mer naturligt alternativ till standardprodukterna brukar oftast bli ganska misslyckade, i alla fall när det gäller smaken. Några såna problem medför alltså inte rättvisemärkningen, eftersom själva recepten inte behöver skilja sig ett dugg från andra produkter.

Ubuntu cola har ett väldigt kompakt skum, men inte på något negativt sätt. Skummet försvinner lagom fort och är inte i vägen på något sätt. Colan är lite ljusare i färgen än många andra sorter, men det är nog inget normala människor lägger märke till. Colan ser över lag väldigt trevlig ut.

Lukten är lite odefinierat sött, den påminner om något, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. Smaken är desto tydligare, den är väldigt söt och har starka inslag av russin. Den smakar nästan mer russin än cola, och det är ju inte riktigt tanken får man anta. Trots det är det en god, och smaken är onekligen speciell. Tyvärr är det ju så med söta colasorter att man får nog ganska fort, och samma sak gäller Ubuntu cola. En burk är ungefär vad man klarar av, sen blir sötman för mycket.

Burkens design är extremt ren, helvit med ett fåtal cirklar i ganska diskreta färger. Rättvisemärkningen har en väldigt framstående position högst upp på framsidan. För alla datornördar där ute ska vi kanske förtydliga att namnet Ubuntu inte har något med operativsystemet Ubuntu att göra. Det är snarare så att båda namnen är tagna från samma källa, en afrikansk livsfilosofi som går ut på att hjälpa andra, utan att för den sakens skull offra sig själv. Däremot kommer säkert en och annan Linux-fantast att skina upp när de ser colan och spara den tomma burken på sitt skrivbord för att namnet är coolt.

Sammanfattningsvis är Ubuntu cola lite för söt för vår smak, men inte så söt att den inte funkar. Den passar nog utmärkt till en fika, men inte alls till exempelvis mat. Den ganska påtagliga russinsmaken passar nog inte alla, men vi gillar som bekant colasmaker som går sin egen väg. Såhär i juletider kanske det kan passa fint med lite russininslag i colan, kanske som ett alternativ till must?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Barista fairtrade coffee, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Barista fairtrade coffee

116 kommentarer

Mattias

Nu har den kommit… Ubuntu på 50cl PET… Endast på Kvantum Munkebäck.

//Mattias, Kvantum Munkebäck

(21 colasorter i sortimentet)

dasd

Faktiskt helt ok, läste bakpå och såg Grönsaksextrakt o trodde den skulle smaka värre än skit..
Men den överasskade helt klart!

Ökänd

Gud vilka tröga människor det finns. “Uppkallad efter Linux” my ass! Linux uppfann ju inte ordet ubuntu direkt!

My Björk

Köpte den colan igår, den var MYCKET god! Inte alls för söt och smakade inte russin enligt mig, jag tyckte den nästan var identisk med originalet. Klart man köper rättvisemärkt! Besök min miljöblogg http://birch.webblogg.se

mikael

Nu har 0,5-litersflaskan börjat dyka upp lite varstans. Köpte två stycken igår, och den är väldigt god. Dock är det alldeles för lite kolsyra. I burkversionen är det åtminstone lite, men på flaska kändes det inte som om det var någon alls.

Zaaz

Willys Kristianstad kan läggas till som inköpsställe. Om den ingår i deras standardutbud kan jag ej svara på men de har haft den ett tag nu :)

Peter

Domus i kristianstad har den och så även konsum i hörby. Ett helt okej alternativ till coca cola, brukar köpa den då det smakar nästan likadant och bara skiljer tre kronor i pris mot riktig cola

M

Den var ju god, smakar helt ok för att vara fairtrade. Lite synd att den är dyrare än vanlig cola, men fortfarande god ;)

Mikael

Jag tycker den smakar som en blandning av coca cola och loranga.

Azziz Azraeli al-Abu Hamza al-Adami ibn Azzizi

Den är god. Märker knappt av russinsmaken ni skriver om.

Björn

Första gången jag smakade den tyckte jag att den var lite väl söt. Men! Blanda den med lite finare rom och pressa i 2 färska limeklyftor och du får en cuba libre värd namnet :)
svingott!

Benny

Trevlig förpackning och en god idé bakom, smakar dock högst mediokert, inget jag direkt varit sugen på sedan jag provsmakade den i somras, om bara Coca-cola kunde ta samma initiativ, men det lär ju aldrig hända..

K

ÄLSKAR Ubuntu-cola. Smaken känns lite “vek” i jämförelse med den syrliga smak som till ex Pepsi kan framföra, men jag märkte inte alls av de sötmaproblem som anmärktes i recensionen. Kan dra ett flertal av dessa gladeligen, och de växer verkligen på en.

alexander

finns det någon speciell cola som typ har standard utbud av i typ skövde eller Mariestad? (hova går också bra.)

Ubuntu lover

Dricker en till kvällsmackan, smakar underbart som vanligt.

Anonym

Ubuntu cola säljs numera även i Norge, bla i Pressbyråerna.

Anonym

Ubuntu cola säljs numera även i Norge, bla i Pressbyråerna.

Frille

Lukten påminner ju nästan lite om Coke Vanilla men svagare ,
smakmässigt så var den väldigt tunn tycker jag
har köpt en och det blir nog inga fler iaf.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *