Ubuntu cola

Ubuntu cola är världens första rättvisemärkta cola, och den säljs i skrivande stund endast i Storbritannien och Sverige. För den som har bott i en skrubb de senaste åren kan vi berätta att rättvisemärkta varor produceras på ett sådant sätt att människorna längst ned i leverantörskedjan får skäligt betalt för sina råvaror, istället för att priserna pressas så lågt som möjligt till varje pris. Rättvisemärkta produkter är ofta lite dyrare än sina “orättvisa” motsvarigheter, men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

Cola som produceras i syfte att få fram ett nyttigare eller mer naturligt alternativ till standardprodukterna brukar oftast bli ganska misslyckade, i alla fall när det gäller smaken. Några såna problem medför alltså inte rättvisemärkningen, eftersom själva recepten inte behöver skilja sig ett dugg från andra produkter.

Ubuntu cola har ett väldigt kompakt skum, men inte på något negativt sätt. Skummet försvinner lagom fort och är inte i vägen på något sätt. Colan är lite ljusare i färgen än många andra sorter, men det är nog inget normala människor lägger märke till. Colan ser över lag väldigt trevlig ut.

Lukten är lite odefinierat sött, den påminner om något, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. Smaken är desto tydligare, den är väldigt söt och har starka inslag av russin. Den smakar nästan mer russin än cola, och det är ju inte riktigt tanken får man anta. Trots det är det en god, och smaken är onekligen speciell. Tyvärr är det ju så med söta colasorter att man får nog ganska fort, och samma sak gäller Ubuntu cola. En burk är ungefär vad man klarar av, sen blir sötman för mycket.

Burkens design är extremt ren, helvit med ett fåtal cirklar i ganska diskreta färger. Rättvisemärkningen har en väldigt framstående position högst upp på framsidan. För alla datornördar där ute ska vi kanske förtydliga att namnet Ubuntu inte har något med operativsystemet Ubuntu att göra. Det är snarare så att båda namnen är tagna från samma källa, en afrikansk livsfilosofi som går ut på att hjälpa andra, utan att för den sakens skull offra sig själv. Däremot kommer säkert en och annan Linux-fantast att skina upp när de ser colan och spara den tomma burken på sitt skrivbord för att namnet är coolt.

Sammanfattningsvis är Ubuntu cola lite för söt för vår smak, men inte så söt att den inte funkar. Den passar nog utmärkt till en fika, men inte alls till exempelvis mat. Den ganska påtagliga russinsmaken passar nog inte alla, men vi gillar som bekant colasmaker som går sin egen väg. Såhär i juletider kanske det kan passa fint med lite russininslag i colan, kanske som ett alternativ till must?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Barista fairtrade coffee, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Barista fairtrade coffee

116 kommentarer

Martin Gunnarsson

Tråkigt att du tycker så, men du verkar i alla fall vara i minoritet.

HL

Införskaffade denna dryck. Efter en tidigare colafadäs köpte jag en burk istället för två. Vilket var ett nytt misstag. Då denna cola är snuskigt god. Lite lenare i smaken gentemot andra coladrycker men cola smakar det.

olof

nån som vet vart denna finns att köpa i gbg? vill gärna köpa till en linux polare utomlands.. :)

Anton Zawaq

Olof: Gå till din närmsta pressbyrå och kolla, finns den inte där går du till nästa.

Ale

God cola, Gillar verkligen namnet samma som operativsystemet jag postar med :D

[Postat med Ubuntu Linux 8.04 – Hardy Heron]

H-G

//Olof

Den fanns iallafall på Kvantum Munkebäck igår 17/6.
Jag passade på att köpa ett par stycken + fyra Boylan sugar cane cola så nu är den här veckan räddad.

Micke

“Smakar russin” ??????!!?… Que ?.Detta är en mkt god,uppfriskande,och fräsch cola,som iofs är väldigt söt.
-Även “RC cola” är ju det,och den hör till de bättre på marknaden.Båda lider dock av samma handikapp:DET FINNS INGA LIGHTVERSIONER !.All denna sötma framställd av rent socker…-För alla oss som kämpar med kroppsvikten,är det omöjligt att köpa dessa regelbundet.Ett annat dilemma för “Ubuntu cola” är det höga priset.Ett helt nytt och okänt varumärke,utan uppbackning av dyra reklamkampanjer,och problem med att nå ut till butikshyllorna.-Hur når man då fram med sin produkt och sitt budskap om rättvisa,med ett så högt pris dessutom ?.Jag tror inte “Ubuntu cola” har framtiden för sig tyvärr.Dock så är den mkt god,och smakar inte alls russin !!.

Martin Gunnarsson

Jag förstår inte ditt resonemang riktigt. Rättvisemärkta produkter är i princip alltid dyrare än “vanliga”, det är inget unikt för Ubuntu cola. Trots det blir det allt mer populärt att köpa rättvisemärkta och/eller miljömärkta produkter. Troligtvis är det dels något av en trend, och dels att folk helt enkelt börjar bli mer medvetna.

Dessutom, Ubuntu cola säljs nu (och inom kort) på Ica, Coop, Pressbyrån och 7-eleven. Svårt att nå ut till butikshyllorna? Det är ju precis tvärt om! Vi är förbluffade över att den har spridit sig så snabbt.

Joje

Det kostar på att vara etisk, tyvärr. Vill man ha en billig cola får man acceptera att man bidrar till förtryck av fattiga råvaruproducenter och bryggeriarbetare.

Martin Gunnarsson

Ja, när vi köper för billiga saker flyttas egentligen bara kostnaden någon annanstans. Som jag har skrivit någonstans tidigare tillverkas faktiskt Coca-cola av skånskt socker, och det är ju oändligt mycket bättre för miljön att transportera något till Stockholm från Skåne än från Afrika. Dessutom tror jag att Ubuntu fortfarande bara tillverkas i England (men jag är inte helt hundra), så det blir en jäkla massa koldioxid per burk Ubuntu cola.

Frågan är vad som väger tyngst, avlasta miljön eller stötta fattiga människor.

Micke

Beklagar faktafel Martin !.Jag har undersökt saken närmare,och du har helt rätt !.-“Ubuntu-cola” har lyckats få ut burkarna på butikshyllorna förvånansvärt fort.Sant är också att “köpa-dyra-rättviseprodukter-trenden” existerar.
-Men omfattar den även colaburkar,och dessutom utan omfattande reklamkampanjer ??…-Jag tvekar,men det lär väl ta minst ett år innan vi vet.Hursomhelst så är det ett klart handikapp att man tydligen inte bemödat sig om att ta fram ngn light-version.-Och varför enbart 33 cl-burkar ?.För den idealistmålgrupp som verkligen är redo att slanta upp extra,lär väl inte “banga” för nån extra tia för att få hem en komplett 1,5-literspava på en gång ?!..
-“Ubuntu-cola” är under alla omständigheter en mkt god cola,och ett både hedervärt om intressant projekt !.
:-) /M.

Zoolution

Godaste colan ever without a doubt. Helt underbar eftersmak len och fin samt precis lagom mängd kolsyra =)

Matte

Den var faktiskt helt okej, men smaken var INTE cola, typ.. ja… jag kan inte heller passa in den någonstans… den smakade: Ubuntu cola :D

mikael

Över lag en god cola, och likheterna med operativsystemet är ju inte helt fel, jag kan nog tänka mig att en stor del av samma personer som använder linux-baserade operativsystem har de ideologiska åsikter som kan få dem att investera i en lite dyrare men rättvisare colasort.

Men åter till smaken, de första tre fjärdedelarna av burken är goda, på vissa sätt ganska lik smaken av Premier cola skulle jag nog säga, men även en smak jag inte skulle kalla Cola alls, trots att det var en rätt god smak – men i bottnen av burken verkar något ha samlats med en väldigt märklig smak, lite grönsaksaktig och inte alls lika god som det övriga innehållet. Men det går att dricka. Jag skulle inte ha något emot en 1,5-, eller 2-litersflaska.

mikael

enligt deras hemsida finns den nu även på flaska, åtminstone 0,5-liters. Någon som sett om flaskvarianten säljs i några butiker i Sverige?

Goos

Hittade den i någon ICA i Karlstad, stod där ensam på en hylla. Den enda besvikelsen var att jag tyckte loggan (och uppenbarligen namnet) påminde om linuxvarianten, därmed köpet. Vilket dock verkar vara en miss.
Däremot var det inget fel på smaken överhuvudtaget.

nille

Det är viktigt att colan har rätt temperatur när den dricks – är den för varm eller för kall smakar den inte lika bra som när den är lagom. Låt den stå i kylen, ta ut och vänta ett tag (burken skall vara kylig att ta i, inte kall).

Personligen tycker jag mycket om den, men kan tänka mig att den inte faller alla i smaken. Ha inte för höga förväntningar, men ge den en chans. Finns lite här och var och har börjat dyka upp “överallt” nu (ICA, Coop, Pressbyrån, diverse eko-/rättvisebutiker), så den är inte så svår att få tag på.

Burken är dessutom urläcker, något som verkligen förhöjer känslan. Jag har även druckit den på 0.5l PET-flaska, men den är inte lika snygg (silverfärgad, det syns inte så bra på hemsidan).

Tuven

Ubuntu cola, linux på burk,

Den är good helt enkelt, har inte annalyserat den noga men den är klart den bästa konkurenten till cola.

Inköpställe: ICA Fjällboden, Hemavan

Anders Öberg

Hej.
Kul att ett operativsystem (Linux) har fått en cola, kanske inte uppkallad efter sig direk, men de har samma namn. Det har inte Microsoft minsann…
Tips om ställen som säljer Ubuntu-cola:
Coop Konsum i Stenhamra
Pressbyron i Drottningholm
Martin Ohlsson Bromma. Säljer bara hela plattor. Och man måste ha kundkort.

Smokin'

Har själv hört att colan inte har något med Linux att göra, trots namnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *