Ubuntu cola

Ubuntu cola är världens första rättvisemärkta cola, och den säljs i skrivande stund endast i Storbritannien och Sverige. För den som har bott i en skrubb de senaste åren kan vi berätta att rättvisemärkta varor produceras på ett sådant sätt att människorna längst ned i leverantörskedjan får skäligt betalt för sina råvaror, istället för att priserna pressas så lågt som möjligt till varje pris. Rättvisemärkta produkter är ofta lite dyrare än sina “orättvisa” motsvarigheter, men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

Cola som produceras i syfte att få fram ett nyttigare eller mer naturligt alternativ till standardprodukterna brukar oftast bli ganska misslyckade, i alla fall när det gäller smaken. Några såna problem medför alltså inte rättvisemärkningen, eftersom själva recepten inte behöver skilja sig ett dugg från andra produkter.

Ubuntu cola har ett väldigt kompakt skum, men inte på något negativt sätt. Skummet försvinner lagom fort och är inte i vägen på något sätt. Colan är lite ljusare i färgen än många andra sorter, men det är nog inget normala människor lägger märke till. Colan ser över lag väldigt trevlig ut.

Lukten är lite odefinierat sött, den påminner om något, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. Smaken är desto tydligare, den är väldigt söt och har starka inslag av russin. Den smakar nästan mer russin än cola, och det är ju inte riktigt tanken får man anta. Trots det är det en god, och smaken är onekligen speciell. Tyvärr är det ju så med söta colasorter att man får nog ganska fort, och samma sak gäller Ubuntu cola. En burk är ungefär vad man klarar av, sen blir sötman för mycket.

Burkens design är extremt ren, helvit med ett fåtal cirklar i ganska diskreta färger. Rättvisemärkningen har en väldigt framstående position högst upp på framsidan. För alla datornördar där ute ska vi kanske förtydliga att namnet Ubuntu inte har något med operativsystemet Ubuntu att göra. Det är snarare så att båda namnen är tagna från samma källa, en afrikansk livsfilosofi som går ut på att hjälpa andra, utan att för den sakens skull offra sig själv. Däremot kommer säkert en och annan Linux-fantast att skina upp när de ser colan och spara den tomma burken på sitt skrivbord för att namnet är coolt.

Sammanfattningsvis är Ubuntu cola lite för söt för vår smak, men inte så söt att den inte funkar. Den passar nog utmärkt till en fika, men inte alls till exempelvis mat. Den ganska påtagliga russinsmaken passar nog inte alla, men vi gillar som bekant colasmaker som går sin egen väg. Såhär i juletider kanske det kan passa fint med lite russininslag i colan, kanske som ett alternativ till must?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Barista fairtrade coffee, Malmö
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Barista fairtrade coffee

116 kommentarer

Anton Ohlsson

Synd bara att den kostar 25kr/burken, tror jag det var..

Martin Gunnarsson

Var var det någonstans? Enligt Barista skulle de inte ta mer för denna än för vanlig läsk, men de kanske tar 25 kr rakt av …

Anton Ohlsson

Citerar ett mejl från dom “Samma som vanlig cola dvs 24:-“

Martin Gunnarsson

Då känns det plötsligt inte lika generöst att köra samma pris trots lägre marginaler :-)

Simon von Schmalensee

Den är god.. men priset är lite väll. 25kr för en burk, nja, då får jag nog köpa vanlig Coca cola ist. även om dom inte är fairtrade märkta

Colaman

Lätt att jag väljer Barista framför andra fika ställe pga. Ubuntu colan. Av tre orsaker:
1. Smakar riktigt gott
2. Inte fel hjälpa Afrika lite
3. Kör Ubuntu på mina datorer =)

Henric

Cola på caféer brukar väl kosta runt 25? Hur som helst, tycker den var jättegod och mycket bra att den är Rättvisemärkt.

Martin Gunnarsson

OK, det är sant. Man undrar lite vad den skulle kosta i en vanlig butik.

Martin Gunnarsson

Det finns ju massor av rättvisebutiker runt om i landet, någon sån borde ju kunna ta in lite Ubuntu.

Mattias

Jag har kontaktat KungMarkatta som är Sveriges största leverantör av Eko och Rättvisemärkt. Frågade om dom kunde ta in Ubuntu i sitt sortiment. Så förhoppningsvis har jag den i butik snart.

/Mattias, Kvantum Munkebäck

Michael

Jag köpte Ubuntu cola på pressbyrån i helsingborg

Den kostade 14:50

Martin Gunnarsson

Ubuntu cola på Pressbyrån, det känns ganska stort!

Anonym

“Avsedd att säljas i” kan nog uppdateras med Sverige, burken jag köpte på Pressbyrån i Södra Station i Stockholm var på svenska (“Konsumentkontakt Sverige: Saturnus Beverages”). 15 spänn gav jag nog där, tre kronor mer än en vanlig CC-burk.

Anonym

Vi kan nog vid det här laget konstatera att ubuntu colan säljs på alla pressbyrås i hela landet :]!
*hurray*

Gourry

Ubuntu kommer till Martin Olsson Storcasharna på torsdag. Ordinarepris för en platta (med moms och pant) blir 205kr. Under veckorna 23-24 får den ett kampanjpris på 185kr.

Rebban

PÅ willys i skäggetrop i Linköping kostar den 10 kr + pant på 50 öre rätt så stor skillnad i pris!!

Mattias

Den verkar sannerligen populär iaf bland mina kunder. Själv tycker jag att den är väldigt god, smakar inte lika kemiskt som andra colasorter.

Tack för att ni uppskattar det jag gör i min dryckesavdelning.

//Mattias, Kvantum Munkebäck

Freddan

“Colan är lite ljusare i färgen än många _ändra_ sorter”, ska nog vara “andra” där istället.
Coolt med Ubuntu-cola. Synd att den inte har något med linuxdisten med samma namn att göra. ;)

Mårten

Åh! Äntligen finns ubuntu-cola på pressbyrån i Uppsala också. 15 spänn. Det är ju betydligt billigare än på Barista, som tar hiskeliga 26:-

Måste genast kolla på Willys också. I övrigt kan man tyvärr konstatera att Uppsala är rätt underutvecklat när det gäller fincola. Inte ett enda ställe som säljer fincola (förutom Ubuntu) har jag hittat hittills. :(

/Mårten

Anonym

Jag kan nog bekräfta att standard priset ligger på 9:50 i alla Willys butiker.

Linus

Den kostar 14,50 + 0,50pant på Pressbyrån centralen i Västerås… rena rånet men köper ändå… Någon som vet om den finns att köpa på flak/platta någonstans?

Daniel

FAN JÄVLA FULCOLA DENNA, KÖP INTE SKITEN, BLEV SÅ ARG ATT JAG KÖPTE EN TILL OCH HÄLLDE UT SKITEN!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *