Cuba cola

Cuba cola har hängt med sedan 1953 och är Sveriges äldsta colasort (den lanserades tre månader innan Coca-cola kom till Sverige). Den smakar lite sötare än många andra colasorter och har en starkare colasmak. Detta gör colan godare för stunden, men den känns å andra sidan inte lika uppfriskande. Den börjar även kännas sliskig snabbare än andra colasorter. Man bör avnjuta Cuba cola ett glas i taget för att det är gott, istället för i stora mängder när man är törstig.
Etiketten är en solklar klassiker, och även om den kan ha justerats genom åren så känns det som om den alltid har sett likadan ut. Varför ändra ett vinnande koncept?

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1l
Inköpsställe:
Ica nära
Pris:
9,90 kr
Pris/liter:
9,90 kr

131 kommentarer

H-G

Drack en Cuba-cola till kvällsmaten och njöt i fulla drag.

Hans

Var kan jag köpa den i Helsingborgsområdet. Bor själv i
centrum
MVH
Hans

H-G

//Martin

Intresserad av Cuba-cola från Hammars Bryggeri och Vasa Bryggeri för en smakjämförelse.

matte

Cuba-cola från hammars bryggerie säljs här i motala. ÄR det ngn som vill så går det att fixa.

Matte

Johan

Cuba cola tillverkas av olika bryggerier i Sverige.
Borde generellt sett inte vara några större skillnader i tillverkning. Däremot har jag märkt att Cuba Colan i Göteborg(Haga Bryggerier) och den jag köpte i Örebro(Guttsta Källa) smakar lite olika men jag skulle tro att det har att göra med vattnet då Guttsta har naturligt mineralvatten.

Johan

Fel av mig, ska vara Vasa bryggeri och inte Haga, får väl skylla på att jag är örebroare.

andreas

kan inte lova att det är standard på hemköp,norrköping. bara så ni vet men har funnits nu i ca 6 månader

Petter

Akta er för Cuba-cola från Krönleins Bryggeri (Halmstad), den smakar uppriktigt sagt rätt äckligt. Jag brukar dricka den från Guttsta Källa och den är väldigt god.

Nää

Dumt med bindestrecket emellan orden Cuba och Cola, ska inte vara så det stavas. Funderade först varför det inte gick å söka på drycken här på Fulcola – var bindestreckets fel!

Martin Gunnarsson

Oj, sånt brukar vi ändå vara noga med, vilken miss! Den är nu rättad, tack för påpekandet.

bas03

Vasabryggeriet äger originalreceptet och allmänt på deras drycker så har dom mer fruktjuicer än kopiorna från andra bryggerier. Just Cuba har jag inte smakat någon annat bryggeri så där vet jag inte men de andra läsksorterna så är Vasas godast. Tyvärr är dom lite dyrare i inköp av nämnda skäl men man får lägga någon krona till för kvalité :)
http://www.vasabryggeri.se

Stefan (svrt)

Bas03: Nja, det är Saturnus AB som tog fram, säljer och äger receptet till Cuba cola – sedan brygger olika bryggerier det på licens, bland annat Guttsta Källa och Vasabryggerier mfl. Drycken bryggs likadant på alla ställen, så smakvariationer beror på vattnet som används av det lokala bryggeriet.

Stefan (svrt)

Kan väl lägga till att Saturnus AB har ett intervall (ett snävt sådant) när det gäller mängd extrakt/essens och vatten som de tillåter att de bryggerier som brygger deras läsksorter på licens skall hålla sig inom för att ha rätten att använda deras essens och produktnamn. Andra saker de tittar på är bland annat vattenkvalité

bas03

Stefan: okej, hade för mig det var så (kanske var någon/några andra av Vasas läsk) men du har säkert rätt, tack för infon.

Nisse Hult

Nja, vad jag vet så äger inte Saturnus varumärket och originalreceptet längre. Enligt cubacola.nu så är det ett företag i Norrköping (tror jag).

Anonym

Ja du har rätt, Nordarom (eller om man ska vara noga dåvarande Norrvea) köpte upp Saturnus läskkoncentratsdel (inte groggmixarna som slutkonsument kan köpa i butik) och placerade det under Norrvea Holding.

Senare har dock en sammanslagning gjorts och allt placerats under Nordrom ABs flagg (som dock fortfarande ligger under Norrvea Holdings)

Alex D

som bas03 säger, vasabryggeriet äger receptet
dessvärre kan denna colasort vara utrotad innom 1 år då vasabryggerier tvingas riva, imed dragningen av nya E4án söder om Sundsvall

så köp dom medans ni kan!

vasabryggerier har inte någon ny mark att bygga på + det tar lång tid att flytta ett bryggeri!

/sadness =(

bas03

vad är det du säger Alex D. Det skulle vara väldigt tråkigt, det finns mer läsk ifrån Vasabryggeriet som är god.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *