Eldorado cola 50

Full smak, mindre socker

Eldorado är ett billighetsmärke som bland annat finns på Willys. Eldorado-produkterna brukar vara väldigt billiga, och ibland är kvaliteten verkligen därefter. Nu har man släppt en ny cola, Eldorado cola 50, och då måste vi naturligtvis se vad den går för.
Eldorado cola 50 är en cola med hälften av sockret ersatt med sötningsmedel, något som ju är populärt nu för tiden. Då Eldorado cola apelsin är bland det äckligaste vi har recenserat här på Fulcola är det med blandade känslor vi ställer fram flaskan på bordet.

Etiketten är enkel men snygg och ger ett trevligt intryck, bättre än många andra läskedrycker från Eldorado. Märkningen “Full smak, mindre socker” skulle de kanske ha tänkt över en gång extra. Full smak?

Något som var riktigt dåligt med originaletiketten var att sötningsmedlens namn inte stod utskrivna i innehållsförteckningen, det stod bara sötningsmedel(E952, E951, E950). Illa, illa. Med de debatter som finns om olika sötningsmedel bör man absolut skriva ut ämnenas riktiga namn så att konsumenten lätt kan ta ställning till om han eller hon vill köpa produkten eller inte.

Här är ett litet förtydligande:
E952 = Cyklamat
E951 = Aspartam
E950 = Acesulfam K

Visserligen kan reglerna ha ändrats, men så vitt vi vet måste det gå att utläsa på förpackningen om en produkt innehåller en fenylalaninkälla, och det står det inte en stavelse om på Eldorado cola 50 så vitt vi kan se. Vi har kontaktat Axfood som äger märket Eldorado, vi får se vad det leder till.

Tillbaks till colan, och bort med alla onda tankar om etiketten. Nu är det smaken som ska testas. Eldorado cola 50 smakar godare än vi hade väntat oss, mycket lättdrucken. En liten stund efter att man har druckit colan känner man en svag eftersmak av sötningsmedel, men det är också allt. Smaken är mycket lyckad för att innehålla så lite socker. Ganska frisk, men ändå med en tydlig colasmak. Med tanke på det ringa sockerinnehållet tar man gärna ett glas till.

Att ersätta hälften av sockret med sötningsmedel är nog en bra idé generellt sett, och vi har sett allt fler såna colasorter. Däremot är det vanligare än man kan tro att det inte står ett ord om det på flaskans framsida, utan man måste ner i innehållsförteckningen och kasa runt för att hitta det. Visserligen är sötningsmedel billigare än socker, men varför inte skryta lite med att det bara är hälften så mycket socker i läsken? Visserligen är flera av halvsockercolorna från utlandet, där kanske inte debatten om “sockerberoende” och “sockermissbrukare” är lika het.

Över lag verkar Eldorado cola 50 vara en mycket trevlig cola. Det är långt från den godaste colan vi har smakat, men den är absolut helt OK. Dessutom är den billig och innehåller inte speciellt mycket socker. En bra vardagscola helt enkelt. Däremot ska vi absolut ha svar på våra frågor om etiketten. Hade det inte varit helg hade vi naturligtvis ringt Axfood direkt, nu fick vi nöja oss med att maila.

Läs vår sammanfattning av de vanligaste sötningsmedlen här.

Uppdatering
Efter att vi hade pratat med den kvalitetsansvarige på Axfood lovade de att vid nästa tryckning av etiketter skulle sötningsmedlens namn skrivas ut och notisen om fenylalaninkälla vara på plats. Innan vi har sett det hända låter vi recensionen ha kvar de negativa omdömena, men Axfood ska i alla fall ha en eloge för att de svarade snabbt och förde en bra dialog om problemen. Tack för det.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 2l
Inköpsställe:
Willys, Lund
Pris:
6,40 kr
Pris/liter:
3,20 kr

34 kommentarer

Janne

Mycket god! Har saknat en cola med en hint av apelsin eller citron ganska länge.

George

Inte den godaste colan jag smakat och har då provat de flesta. Tyckte det var mer av en kemikalie-mix än någon verklig läsk i smaken på de flaskorna vi köpte. Är väldigt misstänksam vid all köp av Eldorado numera.

Micke

Billigt pris för en bra Cola. Inte den godaste, men bra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *