Faygo original rock & rye

Faygo grundades 1907 som Feigenson brothers bottle works, och är alltså en ganska anrik tillverkare. De säljer idag över femtio läsksmaker, däribland givetvis några olika colavarianter. Idag sitter vi med Faygo original rock & rye framför oss. Enligt den ganska trevligt retrodesignade etiketten är det en “atrificially flavored cream cola”, vilket antagligen innebär att vi kan vänta oss en ganska söt historia. Etiketten påpekar också stolt att colan är sötad med 100% rörsocker, amerikanska colasorter är ju annars oftast sötade med majssirap. Retrostilen från etiketten kompletteras fint med en skruvkapsyl som lossnar ganska lätt, och än så länge har vi inte mycket att klaga på.

Vi nosar lite försiktigt i flaskan, och mycket riktigt möts vi av en tydligt söt och gräddig coladoft. Genom flaskan såg läsken rödbrun ut, kanske tittade vi inte tillräckligt noga, men när vi häller upp vårt första glas ser vi att den snarare är vinröd. Skummet är dessutom knallrosa istället för vitt som vi hade väntat oss, vilket förstärker det röda intrycket en hel del. Alla tecken på kolsyra försvinner tillsammans med skummet, antingen har flaskan tappat lite kolsyra under flygtransporten, eller så är Faygo original rock & rye helt enkelt inte särskilt kraftigt kolsyrad.

Vi tar ett par klunkar av colan, och smaken är mycket lik doften. Väldigt söt och rund, med en tung bismak av söta körsbär långt bak i munnen. Faygo original rock & rye är inte direkt någon törstsläckare, men det är nog inte meningen heller. Den första klunken kommer lite som en sockerchock, men det finns ändå en viss fräschör i smaken som gör att det tar förvånansvärt lång tid innan colan börjar kännas för sliskig. Det tycker vi ändå tyder på någon form av kvalitetskänsla hos tillverkaren. Att göra en medvetet söt “cream”-läsk som ändå inte blir allt för söt på en gång är nog lite av en balansakt.

Med lite mer kolsyra hade den nog stått sig ännu bättre, men i sitt nuvarande skick börjar sötman bli för mycket för oss efter en halv flaska. Det är inte så att vi inte skulle kunna dricka upp resten också, men det hade inte direkt varit någon njutning, och vi gillar att njuta av vår cola. Sammanfattningsvis är alltså Faygo original rock & rye en välgjord och/men söt cola, lite mer kolsyra hade verkligen inte skadat, men den är långt ifrån någon katastrof.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 36cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Stefan Edquist

4 kommentarer

MrArboc

Ni har recenserat en aluminiumburk med skruvkapsyl, och nosar i flaskan? Nått som inte stämmer här! ;-)

Kim Nilsson

Bra recension! Den lockar onekligen mig att vilja smaka Faygo Original Rock, även om den samtidigt lockar mig än mera att vilja smaka den i en sockerfri variant, om det finns? :-) Flaskan är förresten urtjusig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *