Fentimans cherry cola

Fermented botanical cherry flavour drink

Fincola

En av de första riktigt fina colasorterna vi testade var Fentimans Curiosity cola. Det är en “botaniskt bryggd” cola, och till skillnad från de flesta andra colasorterna vi hade testat i Fulcolas barndom försökte den vara både annorlunda och lyxig. Verkligen så långt ifrån billig butikscola man kunde komma. Fentimans cherry cola är precis som namnet antyder en körsbärscola i samma serie, som vi sett fram emot att testa under en lång tid nu.

Fentimans grundades 1905, och deras första produkt var en ingefärsbrygd. Processen de kallar botanisk bryggning verkar vara en kombination av kokning, jäsning och infusion. Lite som ölbryggning, fast ändå inte. Även dagens drycker från Fentimans baseras på en ingefärsbrygd, som sedan smaksätts med olika kryddor och smakämnen för att bli exempelvis körsbärscola.

Ända sedan vi testade vår första Fentimans-dryck har vi varit sålda på både märket och hela dess framtoning. De har haft grundarens schäfer Fearless som maskot sedan starten 1905, och på de moderna etiketterna har den något lite finurligt i blicken. En väldigt liten detalj, men det har alltid fått oss att dra på mungiporna. Själva flaskorna är väldigt fina, lagom stora glasflaskor med skruvkork i metall, och texten botanically brewed ingjuten i glaset. Etiketterna har en gammaldags och lite rolig stil. Definitivt ett märke och en förpackning som sätter förväntningarna högt.

Ett ganska kompakt, centimeterhögt skum bildas när vi häller upp vårt första glas Fentimans cherry cola. Skummet fräser ljudligt medan det försvinner, och lämnar kvar ett porlande glas med en strid ström av väldigt små bubblor ilandes mot ytan. En djupt söt doft av körsbär sprider sig i rummet.

Smaken är rund och ganska söt. Till en början möts vi av en god och lite naturlig colasmak, en aning ljusare och mer kryddig än “vanlig” cola (om det nu finns en sån). Med tiden tar en våg av körsbär gradvis över. Söta, mörka körsbär, som flyter ihop med colasmaken på ett närmast perfekt sätt. Kolsyran är frisk, men känns mest i början av varje klunk. För oss som gillar körsbärscola är den en ren njutning. I bakgrunden, precis som i eftersmaken, finns samma lite kryddiga smak som i Curiosity cola. Det är en lite ovanlig nyans som ger drycken en speciell karaktär, möjligen är det ingefärsbrygden som skiner igenom.

Efter en flaska på 275 ml är våra smaklökar nöjda, på gränsen till trötta på sötman. Det hade inte skadat att dra ner den ett snäpp, särskilt inte eftersom målgruppen säkerligen är vuxna, som ju oftast inte har samma förkärlek för genomsöta saker som barn har.

Trots att sötman är lite i överkant för vår smak går det inte att komma ifrån att det här är en helt fantastisk cola. Den är annorlunda och stolt över det. Alla intryck hänger så väl ihop, från flaskans utseende till sista droppen cola. Hela upplevelsen är rakt igenom trevlig, det blir inte mycket bättre än såhär.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 27,5cl
Inköpsställe:
VildMedVin webbshop
Pris:
27,00 kr
Pris/liter:
98,18 kr

7 kommentarer

Adam

Besök gärna Bonasitis AB som importerar Fentimans, ligger på Regeringsgatan 82 i Stockholm. Säker på att du får ett smakprov!

Martin Gunnarsson

Bodde jag närmare Stockholm hade jag sprungit dit omedelbart, men Bonasitis AB kanske kan tänka sig att skicka ett par flaskor på posten? :-)

Mikko

Kajsa warg Sankt Eriksplan säljer den (förmodligen också den andra butiken)

Zanzi

Mycket god. Underbar flaska. Testat på flippin burgers.

Jonas

13 pund för ett 12-pack på Amazon. Fri frakt över 20GBP.

Jonas

Episk. Helt enkelt episk. Inte lika “tung” som Curiousity Cola, jag får det ungefär till Boylan Cane Cola med en touch av körsbär.

Och inte så fasligt dyr heller, under tio spänn flaskan från Amazon inklusive frakt.

Sebastian

Sitter här med en helt jävla lager av dessa i min favvo-butik. Dom är inte dom billigaste (19:- flaskan) men det var ett rättvist pris som dom ställde när dom tog emot min förfrågan att importera från Goodtrade. (Vinsten dom får är då 25%~)

Jag rekommenderar STARKT Fentiman’s Cherrytree Cola. Den smakar ljuvligt, och glasflaska slår allt. Innehåller ingefära för den som vill ha lite apotek i glaset också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *