Five star cola

Colasorter med väldigt självgoda eller skrytsamma namn brukar sällan vara särskilt bra (se till exempel The best cola), men vi hoppas så klart att Five star cola från japanska Rising är ett undantag från den regeln.

Five star cola säljs som så många andra japanska colasorter i en röd burk med vissa drag av den amerikanska flaggan. Man har även kastat in lite bubbelliknande cirklar i mixen, och givetvis ackompanjeras produktnamnet av fem stjärnor. Burken är av en typ som vi har sett flera gånger förut, med lite vågig metall där burken smalnar av upp emot locket. Locket i sig känns lite gammeldags på något sätt, men vi kan inte sätta fingret på hur. Burken är ganska trög att öppna, flärpen som ska böjas ned i burken känns betydligt kraftigare än vi är vana vid, trots att det inte är någon stålburk det handlar om. En ganska god coladoft hittar vägen upp till våra näsor.

Five star cola är ganska aggressivt kolsyrad, bubblorna som stiger mot ytan är klart större än vad vi är vana vid. Colan är ganska blek till färgen, men den livliga kolsyran gör ändå att den ser ganska inbjudande ut. Vi tar en klunk, tittar förvånat på varandra och tar sedan en till. Och en till. Vad i hela friden är det här?
För det första är Five star cola ganska vattnig, och till en början känner man bara en svag och lite fruktig grundsmak, lite som lättdryck med äppelsmak. Där man förväntade sig en ganska framstående colasötma är det bara tomt, och man kan nästan känna hålet i smakbilden på tungan. När man inte trodde det kunde bli konstigare kommer en lite syrlig eftersmak uppbackad av viss sötma, och vi kan bara konstatera att smaken, eller ska vi säga smakupplevelsen, inte skiljer sig särskilt mycket från Trocadero. Vi har ingen Trocadero att jämföra med, men vi vill minnas att den också är ganska frisk och lätt till en början, med en efterföljade våg av fruktig syrlighet. För att vara en vanlig cola (och inte t.ex. Pepsi white, som ju lever i en helt egen *dimension* av märklighet) är Five star cola väldigt märklig. Ju mer vi dricker desto tydligare känner vi den svaga äppelsmaken, som hela tiden verkar ligga och lura i bakgrunden, och några sekunder efter att man har tagit en klunk har man en eftersmak som ligger betydligt närmare “äppeldryck med ciderkaraktär” än cola. Det finns en ganska blygsam colasmak med i bilden också, men vi hade nog inte gissat att det var cola vi drack i ett blindtest.

Vi brukar ofta klanka ned lite på colasorter som är allt för söta. Five star cola är snarare för vattnig, det är lite otillfredsställande på samma sätt som att dricka för svag saft. Å andra sidan blir den väldigt frisk och släcker törsten bättre än de flesta andra japanska colasorterna vi har testat. När det kommer till kritan kan vi ändå inte sätta något vidare högt betyg, vill man släcka törsten med något blaskigt är nog en flaska mineralvatten ett bättre köp. Så nej, Five star cola får inga fem stjärnor, men vi är alltid lika glada när vi har stött på en colasort som sticker ut från mängden. Tack för det, Rising!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Nedgången gårdsbutik i en by nära Mt. Fuji
Pris:
5,00 kr
Pris/liter:
14,08 kr
Donerad av:
Jack Wangebo

1 kommentar

Peter Ericsson

Spännande! Recensionen väcker onekligen ens nyfikenhet – den är så välskriven att jag absolut skulle kunna gå ner till den lokala Ica-handeln och köpa en bara genom det ni berättat. Tyvärr står ju dock valet i den svenska handeln mellan Pepsi i två varianter (med/utan socker) samt Coke i samma utförande. Bedrövligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *