Hansens vanilla cola

Hansens är ett kalifornienbaserat bryggeri som fokuserar på naturliga drycker av hög kvalitet. Man har funnits sedan trettiotalet och skriver på sin hemsida att alla drycker man tillverkar är fria från konserveringsmedel och konstgjorda smak- och färgämnen. En minst sagt lovvärd inriktning. Hansens vanilla cola är dessutom fri från både koffein och natrium. Man gör colan på rent rörsocker, istället för den vanligare glukossirapen (high-fructose corn syrup som den brukar kallas i innehållsförteckningarna), vaniljsmaken kommer från extrakt av vanilj från Madagaskar och vattnet är trippeldestillerat. Det sista känner vi inte gör varken till eller från, men alla övriga detaljer känns väldigt bra.

Förpackningen är också riktigt fin i våra ögon, med en egen stil som känns lite skönt gammaldags och snygg. Den skulle göra sig bra i en repig och sepiatonad filmsnutt om hur saker var på den Gamla Goda Tiden.

Så öppnar vi burken och börjar fylla glaset. Hansens vanilla cola skummar glatt och energiskt medan vi häller upp och bubblar mycket inbjudande, men skummet försvinner på direkten. Trots det ger glaset ett väldigt inbjudande intryck när det står redo att drickas. Doften är åt colanappar med vaniljinslag, och kolsyrebubblor hoppar upp på våra näsor när vi doftar på colan. Det här känns mycket bra, dags att smaka!

Och nog smakar det alltid, fylligt och mycket av härlig cola! Vaniljen kompletterar den söta smaken av colanappar på ett väldigt bra sätt. Faktum är att de båda smakerna går så bra ihop att man nästan börjar undra hur colasmak och vanilj kan vara utan varandra. Möjligen märks vaniljen lite mer i doft än i smak, men Hansens vanilla cola smakar så gott att vi ärligt talat inte bryr oss om sådana petitesser utan tar ett par generösa klunkar till och bara njuter. Trots sin sötma känns colan inte sliskig, men det är nog inte fel att se till att den är väl kyld som vårt testexemplar om man vill ha den som ren törstsläckare. Efter varje klunk har vi en välrundad eftersmak av cola och vanilj i munnen som får oss att se fram än mer mot nästa klunk. När ett halvt glas återstår av provburken känner vi ett sting av sorg och en viss frestelse att direkt bege oss mot butiken för att säkra vår nästa dos.

På våra breddgrader är det Grays american stores som importerar flera av Hansens läskedrycker. Vanilla cola är vad vi kunnat se den enda colan i utbudet, men efter det här provet känner vi oss säkra på att resten av sortimentet håller lika hög kvalitet.

Sammantaget är Hansens vanilla cola den godaste cola vi druckit på ett bra tag. Smaken och sötman är klockren, väl kyld känns den som en perfekt sommarcola, att njutas för sig utan andra tillbehör än sommar och sol. (Eller kanske en skopa vaniljglass?) Hatten av och tummen samt botten upp!

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
ICA Focus, Göteborg
Pris:
14,95 kr
Pris/liter:
42,11 kr

12 kommentarer

Fredrik Olsson

Bra recension! Man blir onekligen sugen på att testa Hansens vanilla cola, även om det är synd att den inte verkar finnas i en helt sockerfri version :-/. Er idé om att göra en Cola Float av den låter förresten som ett perfekt sommartips! Nya Fulcola kanske frånsett recensioner skulle kunna publicera lite Cola-relaterade recept med bilder, och kanske också förklara för oss läsare om historien bakom Cola Floats, hur stort det är utanför Sverige och så vidare..? Iallafall, detta blev ett stickspår, så tack så mycket för recensionen av Hansens vanilla cola :-).

Oskar

Attans, stod idag på citygross importhylla och velade mellan denna och vanlig Vanilla coke och ångrar nu att jag inte tog ett par av dessa istället.
Ska självklart kolla ifall de är lika bra som de framstår av recensionen nästa gång jag är där igen.

Oskar

Har nu testat denna och jag kan säga att som cola var den väldigt god men jag hade förväntat mig mer vaniljsmak, vaniljen kändes helt klart mer av i form av lukt.

martin

hej blev glad att ni testade denna!! Den är oxå min favo efter att hittat den!!
skrev om den här i kommentarer så fort jag smakat den=)

mvh Martin

Michael Lind

Bästa vaniljcolan jag druckit.

När ni ändå köper den här colan, ta även en burk av grapefruit-läsken från samma tillverkare om den finns tillgänglig.

eXz

Finns att köpa på de flesta City Gross-butiker. Prova också Hansens Cherry Vanilla Créme, riktigt jävla god den också.

Emanuel

Drack den för första gången idag. Köpte nån dricka på random i import-hyllan och jag ångrar mig inte! Lätt en av de godaste cola-dryckerna jag smakat. Godare än Vanilla coke, som smakar mycket mer artificiellt.

Super!

Vasilius, Nörden

En dag gick jag till daglivs i Fridhemsplan för att köpa Boylan Cane Cola, men såg denna stående i hyllan. Jag bestämde mig för att prova…

Jag går dit idag med. Godare än Vanilla coke.

Anders Carlsson

Även Hansens sortiment har jag på sistone sett både hos ICA Maxi (Erikslund/Västerås) och City Gross.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *