Kitty kola

Berga bruk är en dryckesproducent som drivs på en gammal småländsk gård där man odlat bland annat äpplen i hundratals år. Äpplen är fortfarande grunden i det man gör, men nu för tiden blir de till olika innovativa drycker. Företaget tillverkar exempelvis en serie läskedrycker sötade med äppeljuice istället för rent socker, och idag har det blivit dags att stifta bekantskap med deras cola Kitty kola.

Kitty kola är ett anrikt namn. Det var en cola som tillverkades av ett antal svenska bryggerier baserat på ett brittiskt recept i början på femtiotalet, som snabbt konkurrerades ut när Coca-cola kom till landet. Berga bruk har väckt namnet till liv och i viss mån bibehållit designen på etiketten, men själva drycken är helt ny.

Dagens Kitty kola är en naturlig dryck. Utöver äppeljuice innehåller den bland annat ingefärsjuice, äppelextrakt och ekologisk colaarom. Innehållsförteckningen påpekar dessutom att colan innehåller naturligt förekommande koffein. Vi har väldigt blandade erfarenheter av den här typen av naturliga colasorter, vissa är fantastiska medan andra varken smakar cola eller särskigt gott. Etiketten gör ändå sitt för att höja förväntningarna. Det är en moderniserad variant av sin förlaga från femtiotalet och bjuder på sköna retrovibbar och en sorts tysk hipsteraura.

Kitty kola är ganska ljusbrun till färgen utan att för den sakens skull se blaskig ut. Det ganska långdragna skummet som uppstår vid upphällningen är gulbrunt och kompakt. Kolsyran producerar en strid ström av många väldigt små bubblor i galset, vilket gör att ett tunnt skikt skum hålls vid liv under hela provsmakningen. Det sprids en svårplacerad men ändå bekant doft från glaset, efter ett tag inser vi att det doftar kall vit glögg. Det känns inte dumt alls trots att det är en ganska varm sommardag.

Smaken är annorlunda och spännande. Den domineras av en frisk äppelkaraktär som omges av citrus, kanel och en gnutta socker. Lite som kalla kanderade men ändå färska äpplen. Det finns inslag av cola där också, men de håller sig i skymundan och framträder mest om man luktar i glaset när det börjar vara tomt.

Kitty kola är en trevlig dryck på många sätt. Den är god, frisk och läskande, och vi uppskattar att den inte är så söt. Däremot är färgen egentligen den enda likheten med vanlig cola i vår mening. Den smakar säkert mer cola än de andra dryckerna i Kitty-serien, men det blir snarare en äppeldryck med en hint av cola än en cola sötad med äppeljuice. Som cola sett blir det därmed inget höjdarbetyg, men vi har inget emot drycken i sig. Den borde nog bara ha kallats något annat.

 

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 27,5cl
Inköpsställe:
Espresso house, Malmö
Pris:
36,00 kr
Pris/liter:
130,91 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *