Las cola

Las cola är den första japanska colasorten vi testar, mycket spännande. Namnet låter ju onekligen lite spanskt, om än inte gramatiskt korrekt, men Las står för Los Angeles sunshine. Det är kanske lite motsägelsefullt med tanke på att det är en japansk cola, men det är ju inte första gången en colasort har ett USA-inspirerat namn.
Las cola säljs bland annat i en lite annorlunda aluminiumburk, och det är i just en sådan vårt testexemplar är förpackat. Det som gör den annorlunda är att sidorna är vågiga högst upp på burken, en ganska liten detalj, men det är definitivt ett smart drag eftersom burken sticker ut från vanliga aluminiumburkar. Om nu inte alla japanska burkar ser ut så … Designen i övrigt är fin, men inget utöver det vanliga.

Det känns alltid lite osäkert att testa en cola från ett nytt land, eftersom man inte vet vad som är vanligt i just det landet. Är colan man testar något helt unikt, eller är den precis likadan som andra colasorter från samma land? Något som får oss att höja lite på åtminstone ena ögonbrynet den här gången är att Las cola skummar riktigt rejält. Inte ett sånt där glest aspartam-skum (även om vi inte kan utesluta att Las cola innehåller aspartam, eftersom innehållsförteckningen är på japanska), utan ett ganska tätt, nästan lite mustliknande skum. Det stör en smula när man häller upp colan eftersom det tar en stund på sig att försvinna, men det är samtidigt väldigt trevligt. Det ligger kvar längre än man väntar sig, men inte för länge. Colan fortsätter att sprudla även efter att skummet har försvunnit, så den ger onekligen ett livligt intryck.
Smaken är ganska djup och och söt, man anar nyanser av körsbär och vindruvor och kommer osökt att tänka på Vanilla coke. Doften drar mer åt vindruvehållet än mot körsbär, och man får då och då känslan av att det är ett glas vin man just ska ta en klunk ur, även om doften såklart är betydligt svagare. Trots att colan är ganska söt har den någon sorts fräschör som gör den ganska lättdrucken. Den rinner den ner fort, och burken tar slut lite fortare än man hade önskat. Även om Las cola lämnar en lite sliskig eftersmak börjar man känna efter en liten stund att ett glas till inte hade varit helt fel.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Japan
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Henrik Wangebo

4 kommentarer

pv2b

Här är en google-översättning av vad som verkar vara en japansk ekvivalent av fulcola.se…

http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.colawp.com%2Fdatabase%2Fcola.php%3Fcola_id%3D36&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF8

Där figurerar just denna cola. Googleöversättningen är lite diffus. Det står Sweetener: Fructose dextroglucose liquid sugar vilket inte riktigt var helt tydligt. Så jag testade istället att slå upp ???????? i WWWJDIC (japansk ordbok på Internet, finns på http://wwwjdic.sys5.se/), och fick där fram att sötningsmedlet i denna cola är High Fructose Corn Syrup.

Hope this helps. :-)

TheGameboy

även om vi inte kan utesluta att Las cola innehåller aspartam, eftersom innehållsförteckningen är på japanska)

Det är inte särskilt troligt eftersom aspartam är förbjudet i Japan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *