Nanchatte toranoco cola

Förstaplatsen på listan över konstiga colasorter vi har stött på har under en lång tid toppats av Pepsi white, men frågan är om inte Nanchatte toranoco cola tar priset. Det är en röd cola som säljs i en flaska som i princip är en kopia av de klassiska Tabascoflaskorna. Vi vet inte riktigt vad vi ska tro om den, kommer även smaken att likna Tabasco? Finns det över huvud taget någon chans att den i såna fall är god? Det finns många frågetecken att räta ut när det gäller Nanchatte toranoco cola.

Flaskan ser som sagt ut som en väldigt stor Tabascoflaska, och pryds av ett par ganska roliga varningstexter som vi har fått översatta. Den säger “Det här är inte sås!”, samt “VARNING! Såser som liknar Toranoco till utseendet ska inte under några omständigheter drickas på samma sätt som denna läskedryck”. Lite humor är det allt. Själva trycket sitter egentligen på ett tunt plasthölje som är shrink-wrappat (som vi säger på svenska) runt en helt genomskinlig flaska. Det ger ett lite billigt intryck, men trycket i sig gillar vi, det känns som de som har tagit fram den här produkten har gjort det med glimten i ögat, och sånt är alltid kul.

När vi skruvar av korken hörs ett litet poff, och flaskans hals fylls av lite koldioxid-dimma. Vi häller upp ett glas, och colan är verkligen ilsket knallröd när man ser den ute i det fria. Tabasco är nog lite mer orange, men de har lyckats ganska bra med färgen ändå. Det är alltid lite lustigt med colasorter som så att säga har fel färg, hjärnan blir lite förvirrad när inte lukt och färg stämmer överens, men Nanchatte toranco cola luktar i alla fall cola.

Smaken har som tur är inget gemensamt med Tabasco, den är ganska söt och fruktig, men har tydliga colatoner i botten. Den fruktiga delen av smaken känns ganska artificiell, den smakar frukt på samma sätt som tuggummi gör det, det vill säga inte alls. Om vi måste peka ut en viss frukt skulle vi nog säga att den smakar som någon liten söt citrusfrukt, typ clementin, fast utan någon som helst syrlighet. Eftersmaken är väldigt lik barndomens Hubba-bubba, söt och konstgjord, men ganska god.

Flaskan verkar ha ganska tjocka väggar, den innehåller i alla fall mindre än vi hade väntat oss av utsidan, och plötsligt är vi inne på sista skvätten, och någon form av sammanfattning känns på sin plats. Nanchatte toranoco cola är en väldigt märklig historia, men vi kan inte låta bli att gilla konceptet. Man hade nog fått en del konstiga blickar om man gick och halsade ur en flaska på stan. Smaken är lite sådär, visst, det finns colatoner där, men den godisliknande fruktsmaken tar överhanden, och till råga på allt är den väldigt söt. Inte riktigt vår typ av cola helt enkelt, men fanns den att köpa här hemma hade vi gärna haft ett par flaskor i kylen att ta fram vid roliga tillställningar. Nanchatte toranoco cola är helt enkelt mer en kul grej än en god cola.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 35cl
Inköpsställe:
7-eleven Mizuhomachi, Tokyo, Japan
Pris:
13,00 kr
Pris/liter:
37,14 kr
Donerad av:
Jack Wangebo

4 kommentarer

Peter Ericsson

Mycket spännande! Nu förstår jag varför ni på Fulcola tidigare under den japanska temaveckan antydde att ni hade något väldigt ovanligt och udda på gång (och då trodde jag inte att någonting kunde toppa gårdagens vodkabaserade cola). I vanlig ordning känns recensionen både fyllig, saklig och samtidigt – som sig bör – betygsmotiverande. Det skulle vara väldigt roligt om Nanchatte toranoco cola skulle börja säljas i Europa, även om det nog är precis som ni säger; det här är nog ingen läskeblask man köper för att den är god, utan snarare för att den – precis som japansk populärkultur i stort – är väldigt, väldigt udda.

Tack för den japanska temaveckan – det har varit väldigt roligt att få följa er dag för dag!

Martin Gunnarsson

Tack för dina glada kommentarer under veckan, framöver kommer vi att recensera lite mer lättillgängliga sorter :-)

Anders

Den här flaskan kan ju bli riiktigt cult!
Snarare utseendet, än innehållet om man skall tro av er test :)

Micke

Ni på fulcola borde satsa på import från hela världen, göra en webshop mm. En del restauranger skulle nog tycka det vore trevligt att kunna erbjuda ett roligt sortiment med cola. En tanke bara när jag snubblade in på er trevliga sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *